Електронні сигарети чи нікотинзамісна терапія: як краще кинути курити

11 липня 2019 о 16:50
1045

Очікується, що перехід від куріння звичайних сигарет до електронних знизить ризик для здоров’я. Наразі існує багато думок про недоліки та переваги використання електронних сигарет, але перед курцями та лікарями постає головне питання: чи зумовлюють успіх електронні сигарети у порівнянні із засобами нікотинзамісної терапії при спробі відмовитися від куріння?

14 лютого 2019 р. вчені з Великобританії в журналі «The New England Journal of Medicine» опублікували результати багатоцентрового рандомізованого контрольованого дослідження двох груп, де оцінювалася річна ефективність електронних сигарет у порівнянні з нікотинзамісною терапією.

Умови відбору учасників для проведення дослідження

Дослідження було проведено з травня 2015 р. по лютий 2018 р. у трьох об’єктах Національної служби охорони здоров’я (National Health Service — NHS), яка на всій території Великобританії безоплатно надає послуги щодо припинення куріння. Дослідницька група з питань здоров’я та способу життя (The Health and Lifestyle Research Unit), що надає послуги двом лондонським районам (Tower Hamlets and City of London), разом з двома іншими службами (The Leicester and East Sussex services) відбирали учасників для дослідження. Дорослих курців запрошували, якщо вони не були вагітними або не годували грудьми, не використовували електронні сигарети або нікотинзамісну терапію та нічому не віддавали перевагу.

Курцям була надана інформація про дослідження, та після проходження попереднього відбору на відповідність його критеріям вони були запрошені на первинне обстеження, під час якого спеціалісти повторно підтверджували відповідність критеріям, отримували письмову інформаційну згоду та встановлювали дату відмови від куріння (як правило, на наступному тижні).

Курці були розподілені на дві групи (група використання електронних сигарет та група застосування засобів нікотинзамісної терапії) методом рандомізації та отримували призначення тільки після внесення їх до бази даних. Усі учасники підписати зобов’язання не використовувати непризначене лікування протягом принаймні 4 тиж після дати відмови від куріння.

Протягом дослідження учасники отримували мультисесійну поведінкову підтримку, що включала в себе щотижневі індивідуальні заняття з місцевими спеціалістами, які також контролювали концентрацію монооксиду вуглецю у видихуваному повітрі упродовж щонайменше 4 тиж після дати відмови. З учасниками зв’язувалися по телефону на 26-й та 52-й тиждень. Ті, які повідомили про утримання від куріння або зниження рівня куріння не менш ніж на 50% протягом 52 тиж, були запрошені для визначення вмісту монооксиду вуглецю.

Група застосування засобів нікотинзамісної терапії

Учасники були проінформовані про асортимент засобів нікотинзамісної терапії (пластир, жувальна гумка, пастилки, назальний спрей, інгалятор, смужки для ротової порожнини та мікротаблетки) та мали право вільного вибору. Було рекомендовано використання комбінацій, як правило, пластира та швидкодіючого орального продукту. Учасники також могли вільно змінювати обрані засоби.

Група використання електронних сигарет

Учасникам була надана стартова упаковка, за допомогою якої вони могли навчитися користуватися багаторазовими електронними сигаретами, а також одна пляшка рідини для електронних сигарет об’ємом 30 мл, що містить нікотин у концентрації 18 мг/мл. Учасників попросили самостійно придбати рідину для електронних сигарет та, якщо наданий електронний пристрій не задовольняє їхні потреби, змінити і його. Також було запропоновано поекспериментувати з рідинами різної концентрації та з різними смаками.

Показники, які оцінювали при дослідженні

Під час дослідження були зафіксовані такі дані: статус куріння, концентрація монооксиду вуглецю у видихуваному повітрі (на початковому рівні, на 4-й і 52-й тиждень), використання призначених засобів та їх показники, оцінка симптомів відміни протягом 6 тиж, побічні реакції (наявність або відсутність нудоти, порушення сну, подразнення в ротовій порожнині, в горлі), респіраторні симптоми (наявність або відсутність задишки, хрипів, кашлю і мокротиння).

Первинним результатом дослідження було утримання від куріння протягом 1 року, розраховане відповідно до стандарту Russell Standard, як самостійне зізнання в курінні не більше 5 сигарет протягом 2 тиж після цільової дати відмови від куріння, підтверджене біохімічним методом визначення рівня концентрації монооксиду вуглецю у видихуваному повітрі (менше 8 проміле через 1 рік спостереження) і якщо воно не суперечить жодному попередньому звіту або результатам перевірки.

Вторинним результатом дослідження було неперервне утримання від куріння в період від 26 до 52 тиж, через 4 тиж, через 26 тиж, а також відсоток учасників з неповним утриманням в період від 26 до 52 тиж, але які знизили рівень куріння не менш ніж на 50%. Також оцінювали утримання протягом 7 днів через 4; 26 і 52 тиж.

Учасники дослідження

Усього було обстежено 2045 курців, із них 886 рандомно розподілено в групу використання електронних сигарет (n=439) та групу застосування засобів нікотинзамісної терапії (n=447). Із вибраних учасників 78,8% завершили 52-тижневе спостереження. У дослідження включали курців середнього віку, причому 40,7% мали право на безоплатні рецепти (були соціально неблагополучні або мали низький рівень здоров’я).

Як обраний засіб допоміг утримуватися від куріння?

Показник неперервного утримання від куріння протягом 1 року сягав 18,0% в групі використання електронних сигарет і 9,9% — в групі застосування нікотинзамісної терапії (відносний ризик (ВР) 1,83; 95% довірчий інтервал (ДІ) 1,30–2,58; p<0,001). Абсолютна різниця в зазначеному вище показнику між двома групами становила 8,1%. Дані не змінювалися суттєво при проведенні чотирьох аналізів чутливості (ВР 1,75–1,85; p≤0,001 для всіх порівнянь). Показники утримання від куріння були вищими в групі використання електронних сигарет проти групи застосування нікотинзамісної терапії на усіх етапах дослідження.

Також було виявлено учасників з 1-річним утриманням від куріння, які використовували непризначене лікування, після чого вони були видалені з дослідження: 3% (2 з 79) застосовували нікотинзамісну терапію в групі, де були призначені електронні сигарети, та 20% (9 з 44) використовували електронні сигарети в групі, в якій була призначена нікотинзамісна терапія. Це призвело до того, що показник утримання від куріння протягом 1 року змінився на 17,7% в групі використання електронних сигарет у порівнянні з 8,0% в групі застосування нікотинзамісної терапії (ВР 2,21; 95% ДІ, 1,52–3,22).

Серед учасників, які цілком не утрималися від куріння, концентрація монооксиду вуглецю знизилася не менш ніж на 50% в групі, в якій використовували електронні сигарети, порівняно з групою, в якій застосовували засоби нікотинзамісної терапії.

Термін виникнення рецидиву та частота рецидиву після 52-го тижня серед учасників зі стійким утриманням через 4 тиж суттєво не відрізнялися між двома групами (коефіцієнт ризику терміну виникнення рецидиву 1,14; 95% ДІ 0,96–1,34; ВР рецидиву через 52 тиж 1,27; 95% ДІ 0,93–1,73).

Симптоми відміни

В обох групах однаково дотримувалися призначення, але електронними сигаретами користувалися частіше та довше, ніж засобами нікотинзамісної терапії. У групі, в якій призначили нікотинзамісну терапію, 88,1% учасників застосовували її комбінації. В іншій групі практично всі учасники використовували багаторазові електронні сигарети. Серед учасників із річним утриманням від куріння після 52-го тижня 80% (63 із 79) продовжували використовувати електронні сигарети та 9% (4 з 44) застосовувати засоби нікотинзамісної терапії.

І електронні сигарети, і засоби нікотинзамісної терапії, на відміну від звичайних цигарок, менш задовольняли курців. Але все ж таки електронні сигарети принесли більше задоволення та були оцінені як більш корисні для утримання від куріння, ніж засоби нікотинзамісної терапії.

Серед учасників групи використання електронних сигарет, які утрималися від куріння, після 1-го та 4-го тижнів бажання палити було меншим, ніж в групі, в якій застосовували нікотинзамісну терапію. Вони також повідомили про менше зростання дратівливості, неспокою та нездатності до концентрації уваги. Відмінності між двома групами щодо виникнення депресії та відчуття голоду не були суттєвими. До кінця 4-го тижня обидві групи повідомили про відчуття дискомфорту під час утримання від куріння.

Безпека використання електронних сигарет і засобів нікотинзамісної терапії

Що стосується побічних реакцій, то нудоту частіше відмічали в групі застосування нікотинзамісної терапії (37,9% проти 31,3% в групі, в якій використовували електронні сигарети), а подразнення в ротовій порожнині та в горлі частіше виникало в групі, де курили електронні сигарети (65,3% проти 51,2% в групі застосування нікотинзамісних засобів).

Частота випадків виникнення кашлю та виділення мокротиння знизилася в обох групах від початку до 52-го тижня дослідження. Але учасники, які використовували електронні сигарети, повідомили про більш значне зменшення вираженості вищезгаданих симптомів (ВР кашлю 0,8; 95% ДІ 0,6–0,9, ВР виділення мокротиння 0,7; 95% ДІ 0,6–0,9). Частота виникнення хрипів і задишки суттєво не відрізнялася між двома групами.

Так в чому перевага електронних сигарет перед засобами нікотинзамісної терапії?

В описаному рандомізованому дослідженні виявлено, що при спробі відмовитися від куріння електронні сигарети сприяють більшому успіху у порівнянні із засобами нікотинзамісної терапії. Варто підкреслити, що нікотинзамісна терапія проводилася під керівництвом спеціалістів, учасники мали доступ до всього спектра нікотинзамісних засобів та 88,1% курців використовували їх комбінації.

У цьому дослідженні встановлено вищу ефективність електронних сигарет, ніж у дослідженнях попередніх років, що може бути пов’язано із залученням курців, які самі звертаються за допомогою кинути палити, а також з наданням підтримки з боку спеціалістів та можливістю вільного вибору рідин для електронних сигарет на свій розсуд.

З одного боку, використання електронних сигарет протягом року може розглядатися як проблема, яка в подальшому становить ризик для здоров’я. З іншого боку, тривале застосування електронних сигарет полегшує симптоми абстиненції, такі як запори, виразки в ротовій порожнині, збільшення маси тіла. Також куріння електронних сигарет має схожі ефекти з довгостроковим застосуванням засобів нікотинзамісної терапії. Для завзятих курців з високим ризиком рецидиву тривале використання електронних сигарет може запобігти виникненню рецидиву.

Електронні сигарети більше подразнювали ротову порожнину та горло, а засоби нікотинзамісної терапії викликали нудоту. Із групи використання електронних сигарет надійшло більше повідомлень щодо респіраторних побічних явищ, але різниця з іншою групою була незначною. Тим часом виявлено позитивний вплив використання електронних сигарет на наслідки, пов’язані з дихальною системою: зниження частоти розвитку респіраторних інфекцій згідно з онлайн-опитуванням та описання двох випадків виникнення ремісії у пацієнтів з хронічними інфекціями горла та носової порожнини після переходу на куріння електронних сигарет. Як пояснення цих випадків  запропоновано теорію антибактеріальних ефектів пропіленгліколю та гліцерину.

На жаль, відсутність використання сліпого методу дослідження впливає на результат. Позитивні очікування з боку учасників мають вплив на утримання від куріння, але якщо засоби нікотинзамісної терапії самими учасниками розглядалися як гірший варіант, ніж електронні сигарети, то, відповідно, учасники могли докласти менше зусиль у своїй спробі кинути палити. У даному дослідженні намагалися обмежити очікувані ефекти, відбираючи тільки тих курців, які нічому не віддавали перевагу. Також важко отримати більш високі показники спостереження курців, тому що вони, як правило, бентежаться, якщо не кинули палити, а деякі уникають подальшого контакту.

Результати даного дослідження, вірогідно, більш дійсні для курців, які самі звертаються за допомогою, але не для тих, які використовують електронні сигарети з інших причин. Необхідно проведення подальших досліджень, щоб визначити, чи розповсюджуються виявлені результати за межі Великобританії, а також наскільки рівень підтримки з боку спеціалістів впливає на відмову від куріння.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Hajek P., Phillips-Waller A., Przulj D. et al. (2019) A Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy. N. Engl. J. Med., Feb 14, 380(7): 629–637.

Катерина Давіденко