Меланома: презентовано нову нановакцину для лікування

9 серпня 2019 о 17:41
981
Спеціальності :

Імунотерапія в онкології

Низький рівень терапевтичної відповіді, набута резистентність і розвиток тяжких побічних реакцій суттєво обмежують клінічне застосування чекпойнт-інгібіторів в імунотерапії пацієнтів зі злоякісними пухлинами. У дослідженні, проведеному науковими співробітниками медичного факультету Тель-Авівського університету (Faculty of Medicine, Tel Aviv University), Ізраїль, та фармацевтичного факультету Лісабонського університету (Faculty of Pharmacy, Universidade de Lisboa), Португалія, представлено результати розробки нової нановакцини для лікування меланоми. Терапевтичну ефективність інноваційної розробки в запобіганні розвитку меланоми доведено на доклінічних моделях захворювання у лабораторних тварин, а також у лікуванні при первинних пухлинах та метастазах внаслідок зазначеного злоякісного процесу. Статтю опубліковано у виданні «Nature Nanotechnology» 5 серпня 2019 р.

Вакцинотерапія онкологічного процесу

Основою наукового пошуку в представленому проекті стало вивчення потенціалу наночастинок — функціонального базису розробки нової вакцини. Пошуки ефективних методів лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями і меланомою зокрема, тривають десятиріччями, розвиваючись у напрямах хіміотерапії, променевої терапії та імунотерапії. Проте підхід, заснований на застосуванні вакцинних препаратів, який виявився ефективним у лікування при різних вірусних захворювань, досі не був ефективно адаптований відносно терапії онкопатології. У представленому новому дослідженні вперше показано можливість синтезу ефективної нановакцини проти меланоми, застосування якої може суттєво підвищувати сприйнятливість імунної системи до застосування імунотерапії.

У ході дослідження використано частинки розмірами близько 170 нм, створені на основі біорозкладних полімерів. Ядро кожної частинки містить певним чином укладені пептидні димери — короткі амінокислотні ланцюги, які експресуються у клітинах меланоми. На наступному етапі експерименту наночастинки (нановакцини) вводили в організм лабораторних мишей з модельованою меланомою. Спостерігаючи за терапевтичним результатом, вчені виявили, що ефект впливу специфічно активованих наночастинок не відрізнявся від добре знаних противірусних вакцин. Введення такої нановакцини стимулювало імунореактивність організму тварин, внаслідок чого імуноцити набували здатності ідентифікувати та атакувати клітини, що містили пептидні димери — клітини меланоми. Це означало, що імунна система імунізованих тварин налаштована атакувати онкоклітини у разі їхньої появи в організмі.

Апробацію ефективності нановакцини проведено у трьох різних напрямах. Насамперед, доведено профілактичну дію вакцини. Так, препарат вводили здоровим тваринам, після чого проводили ін’єкції клітини меланоми. У цій групі в жодної з лабораторних тварин не зафіксовано розвитку онкологічного процесу, на основі чого дослідники дійшли висновку про профілактичну дію застосованого методу лікування.

У паралельній групі тварин наночастинки, активовані димерами пептидів, застосували для лікування при первинній пухлині. Зокрема, на моделі меланоми у лабораторних мишей протестовано терапевтичний потенціал комбінованого застосування інноваційної вакцини та імунотерапії. Подібна терапевтична синергія стримувала прогресування онкологічного процесу, суттєво подовжуючи життя всіх лабораторних тварин цієї групи.

Третій напрям випробування потенціалу нановакцини пов’язаний із застосуванням розробки безпосередньо на біопсійному матеріалі тканин від пацієнтів із метастазами головного мозку внаслідок первинної меланоми. Ефективність імунотерапевтичної дії препарату в досліді in vitro було доведено. Це дозволило авторам висловити впевненість у можливому використанні нановакцини також і для лікування пацієнтів із метастатичною формою захворювання.

Клінічна перспектива

Підсумовуючи результати проведеної роботи, вчені акцентували увагу на тому, що висновки дослідження презентують абсолютно новий підхід — вакцинотерапію — для ефективного лікування при меланомі навіть на пізніх стадіях онкологічного процесу. Крім того, автори висловили впевненість, що розроблена терапевтична платформа зможе також бути корисною в терапії при інших видах пухлин, а описана методологія стане надійним підґрунтям для розробки інших протиракових нановакцин.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • American Friends of Tel Aviv University (2019) Novel nano-vaccine for melanoma: Injection of nanoparticle has proven effective in mouse models, researchers say. ScienceDaily, Aug. 5.
  • Conniot J., Scomparin A., Peres C. et al. (2019) Immunization with mannosylated nanovaccines and inhibition of the immune-suppressing microenvironment sensitizes melanoma to immune checkpoint modulators. Nat. Nanotechnol., Aug. 5. doi: 10.1038/s41565-019-0512-0.

Наталія Савельєва-Кулик