Роль мікрофлори ротової порожнини в розвитку раку стравоходу

25 липня 2019 о 17:15
1989
Спеціальності :

Поширення злоякісних новоутворень стравоходу

Tannerella forsythia і Porphyromonas gingivalis — анаеробні грамнегативні бактерії, які беруть участь у розвитку захворювань пародонту. Рак стравоходу є однією з 8 найбільш поширених причин смерті від онкологічних захворювань в усьому світі. Крім того, встановлено, що наявність P. gingivalis і Т. forsythia в ротовій порожнині може підвищувати ризик розвитку раку стравоходу.

Польські вчені провели огляд декількох досліджень, в якому описали роль P. gingivalis і Т. forsythia в розвитку пародонтиту та онкологічних захворювань. Дані огляду опубліковані в журналі «Infectious Agents and Cancer» в січні 2019 р.

Рак є серйозною проблемою в сучасному світі. У розвинених країнах онкологічна патологія є 2-ю причиною смерті після серцево-судинних захворювань. Протягом останніх трьох десятиліть у Польщі спостерігається збільшення в 2 рази захворюваності на злоякісні новоутворення. У даний час налічується 185 630 нових випадків захворювання та 113 388 випадків смерті лише в цій країні. Пухлини стравоходу займають 8-ме місце за частотою виникнення серед усіх онкологічних захворювань.

Типи новоутворень стравоходу та прогноз

Існує два типи злоякісних новоутворень стравоходу: плоскоклітинний рак (90% випадків) і аденокарцинома (10%). У даний час спостерігається тенденція до зниження частоти розвитку плоскоклітинного раку і підвищення — аденокарциноми. Рак стравоходу частіше виникає у чоловіків, ніж у жінок. За статистикою, рівень захворюваності серед чоловіків становить 1%, а серед жінок — 0,3%. Рак стравоходу частіше відмічають у віковій групі осіб віком 55–64 роки. Найпоширенішою причиною раку стравоходу є куріння тютюну. Інші визнані фактори, що спричиняють розвиток раку: прийом гострої їжі, опіки гарячою їжею, дефіцит рибофлавіну і нікотинової кислоти.

Найважливішим прогностичним фактором плоскоклітинного раку стравоходу є вживання алкогольних напоїв з високим відсотком вмісту етилового спирту. Фактором, що підвищує ризик розвитку аденокарциноми, є гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), за якою слідує розвиток стравоходу Баррета. Підтверджено, що в осіб із тривалою ГЕРХ приблизно в 5 разів вищий ризик розвитку аденокарциноми. Іншою важливою причиною розвитку аденокарциноми є ожиріння. У пацієнтів з більш високими показниками індексу маси тіла в 3–7 разів частіше виникає аденокарцинома стравоходу. Розвиток аденокарциноми стравоходу може бути викликаний деякими бактеріями, такими як P. gingivalis і Т. forsythia.

Характеристика бактерії Porphyromonas gingivalis

Сьогодні загальновідомим є той факт, що бактерія P. gingivalis є одним з основних етіологічних факторів у патогенезі пародонтозу. Під’ясенна борозна в ротовій порожнині людини є основним середовищем для розвитку P. gingivalis. Крім того, доведено, що бактерія виробляє біоплівку у вигляді бляшки. Компоненти біоплівки забезпечують захист від фагоцитозу та протидії антибіотиків. Бактерія P. gingivalis має капсулу і має властивості ендотоксину, що перешкоджають розподілу лейкоцитів у місці колонізації. Біоплівка захищає P. gingivalis від фагоцитозу. P. gingivalis продукує ферменти-протеази, що зумовлюють поширення бактерій, порушення захисних механізмів господаря і призводить до безперервного руйнування інфікованої тканини, резорбцію тканин навколо зуба та альвеолярної кістки. Доведено, що один із ферментів P. gingivalis стимулює ріст Т. forsythia у своїй біоплівці.

Характеристика бактерії Tannerella forsythia

Tannerella forsythia — грамнегативна анаеробна бактерія, яка вперше була виявлена в субгінгівальній бляшці. Поширення Т. forsythia в порожнині рота може викликати гінгівіт і пародонтит. Крім того, недавні дослідження показують, що особи з ожирінням і надмірною масою тіла частіше хворіють на пародонтоз. Бактерії Т. forsythia стимулюють розпад субгінгівальної тканини господаря і розвиток запалення в навколишніх тканинах. Деякі дослідження повідомляють про здатність цих бактерій викликати розвиток раку стравоходу.

Канцерогенез раку стравоходу

Канцерогенез — це багатоступінчастий тривалий процес, який викликає розвиток злоякісних захворювань. Ці зміни відбуваються під впливом канцерогенних факторів, до них належать деякі бактеріальні види. Канцерогенез складається з трьох етапів: ініціація, промоція і прогресія. У фазі ініціації відбувається гіперплазія або дисплазія. На наступному етапі відбувається перетворення мутованої клітини в ракову клітину, яка зазнає неконтрольованого поділу і характеризується низькою здатністю до диференціації. У фазі прогресії ракові клітини набувають здатності проникати в тканини і спричиняти метастазування.

Під час діагностики злоякісних новоутворень стравоходу розрізняють два гістологічних підтипи: плоскоклітинний рак й аденокарциному. Плоскоклітинний рак розвивається в середній частині стравоходу в 50% випадків, тоді як аденокарцинома стравоходу найчастіше уражує нижню частину органа. Одним із загальних факторів, що зумовлюють розвиток раку стравоходу, є порушення мікробіома шлунково-кишкового тракту. Ключове значення має наявність бактерій Т. forsythia і P. gingivalis.

Роль Tannerella forsythia і Porphyromonas gingivalis у розвитку раку стравоходу

У даний час існує ряд підтверджених зв’язків між бактеріями і розвитком онкологічних захворювань. Найбільш відомим прикладом цього взаємозв’язку є роль Helicobacter pylori в розвитку раку шлунка. Інші помітні приклади: зв’язок між Salmonella typhi з раком жовчного міхура, Streptococcus bovis з колоректальним раком, Chlamydophila pneumoniae з раком легень, Propionibacterium acnes з раком передміхурової залози або Escherichia coli з колоректальним раком. Останні дослідження все частіше вказували на зв’язок між запальними захворюваннями пародонту і потенційним впливом мікроорганізмів у розвиток раку стравоходу. Різні форми захворювань пародонту, викликані P. gingivalis і T. forsythia, провокують системну запальну реакцію в організмі.

Американські вчені проводили дослідження в м. Нью-Йорк, в якому підтвердили вплив мікрофлори ротової порожнини на розвиток раку стравоходу. У дослідженні, що тривало протягом 10 років, брали участь 122 тис. осіб. Результати дослідження вказують на зв’язок між інфікуванням бактерією Т. forsythia і розвитком аденокарциноми стравоходу, а за наявності у пацієнтів у більшій кількості бактерії P. gingivalis провокує розвиток плоскоклітинного раку стравоходу. Крім того, вчені наголошують, що Streptococcus і Neisseria також відіграють певну роль у розвитку раку стравоходу, але меншою мірою.

Китайські вчені провели дослідження в 2001 р. у Китаї за участю 28 868 осіб і виявили, що неефективна гігієна порожнини рота підвищує ризик розвитку злоякісних новоутворень стравоходу та шлунка. В іншому дослідженні іранські вчені підтвердили, що ризик розвитку плоскоклітинної дисплазії стравоходу в групі з 124 учасниками підвищувався при неналежному догляді за ротовою порожниною.

Ефективна гігієна ротової порожнини попереджає ризик розвитку пародонтиту та злоякісних захворювань стравоходу

Як Tannerella forsythia, так і Porphyromonas gingivalis відіграють важливу роль у розвитку раку стравоходу. Цікавим є питання, чому, незважаючи на поширеність цих видів бактерій, лише у деяких людей виникають онкологічні зміни в стравоході. Необхідно також враховувати багатофакторну етіологію розвитку раку і в цьому відношенні слід вважати частку бактерій важливим, але не найважливішим фактором. Своєчасне виявлення P. gingivalis і Т. forsythia може стати важливим елементом у діагностиці раку стравоходу. Поліпшення гігієни порожнини рота і лікування пародонтиту може значно знизити ризик виникнення раку стравоходу та злоякісних новоутворень у ділянці голови та шиї.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Malinowski B., Węsierska A., Zalewska K. et al. (2019) The role of Tannerella forsythia and Porphyromonas gingivalis in pathogenesis of esophageal cancer. Infect. Agent. Cancer., Jan. 30, 14: 3.

Маріамі Шургая