Як запобігти захворюванню на рак

3 квітня 2019 о 12:50
611

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2018 р. від раку померли 9,6 млн осіб — кожен шостий у світі. Дослідники стверджують, що 30–50% випадків захворювання можна було уникнути, просто змінивши спосіб життя: дотримуватися здорової дієти і бути фізично активними.

Головна причина – надмірна маса тіла

Однією з головних причин злоякісних новоутворень є надмірна маса тіла. У чоловіків надмірна маса тіла й ожиріння призводять до 14% усіх смертей від раку, у жінок — 20%. Результати найбільшого дослідження про жінок «Million Women Study» свідчать, що майже половина випадків раку може бути пов’язана з ожирінням у постменопаузальний період.

Звіти Міжнародної агенції з дослідження раку (IARC) та Всесвітнього фонду досліджень раку (WCRF) містять інформацію про докази, що ожиріння пов’язане з такими поширеними типами онкозахворювань, як рак ендометрія, аденокарцинома стравоходу, колоректальний рак, рак молочної залози, рак передміхурової залози та рак нирки. Із менш поширених типів раку з ожирінням асоціюються злоякісна меланома, рак щитовидної залози, лейкемія, неходжкінська лімфома і множинна мієлома.

Існує зв’язок між дієтою з високим глікемічним навантаженням і злоякісними пухлинами

Результати різних досліджень свідчать, що існує зв’язок між дієтою з високим глікемічним навантаженням і злоякісними пухлинами. Наприклад, гіперінсулінемія пов’язана з ризиком появи раку верхнього травного тракту, товстої кишки, ендометрія та яєчників.

Як вберегтися від раку

Всесвітній фонд досліджень раку рекомендує дорослим підтримувати середній індекс маси тіла (ІМТ) у межах 21–23 кг/м2, але не вище 25 кг/м2. Також учені підрахували, що можна уникнути понад 90 тис. смертей від раку на рік, якщо доросле населення підтримуватиме нормальну масу тіла (ІМТ <25,0 кг/м2).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

 

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua