Електронний рецепт з 1 квітня: чи стали «Доступні ліки» доступнішими?

1 квітня 2019 о 16:40
2574

Як повідомляло наше видання з посиланням на роз’яснення Міністерства охорони здоров’я України, у квітні 2019 р. ліки за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати тільки за електронним рецептом.

На дворі 1 квітня, проте не зрозуміло, чи мають технічну можливість усі лікарі первинки вже виписувати електронний рецепт. За інформацією, опублікованою на офіційному сайті Національної служби здоров’я України (НСЗУ) щодо статусу медичних інформаційних систем (МІС), лише у двох із них підключена функція виписування рецептів.

Як бути тим пацієнтам, лікарі яких співпрацюють з іншими МІСами, наразі незрозуміло.

Щоб прояснити це питання, ми зателефонували до кол-центру НСЗУ за номером 16-77.

Пояснення оператора кол-центру НСЗУ

Співробітниця кол-центру, яка  з нами спілкувалася, не повідомила свого прізвища, імені та посади, повідомила лише логін оператора — 77786.

Оператор з логіном 77786 підтвердила, що до 1 квітня 2019 р. у МІС мали бути розроблені відповідні функціонали щодо виписування електронних рецептів, проте деякі МІСи не встигли цього зробити.

На «Доступні ліки» доведеться очікувати

На запитання, що робити  пацієнту, який має потребу в лікарських засобах за програмою «Доступні ліки», ми отримали відповідь, що необхідно звертатися до лікаря, який пояснить, чи готовий він вже виписувати електронні рецепти, чи ні. У разі, якщо лікар ще не має технічної можливості виписати електронний рецепт за програмою «Доступні ліки», пацієнту доведеться очікувати (скільки — невідомо. — Прим. ред.).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Олександр Устінов