Електронна медична картка: роз’яснення МОЗ України щодо її впровадження

6 березня 2019 о 17:30
7074

У МОЗ України підтвердили інформацію, що з 1 березня 2019 р. в Україні в тестовому режимі в електронній системі охорони здоров’я запрацювала електронна медична картка.

Хто починає працювати з електронною медичною карткою

Працювати з електронною медичною карткою розпочинають сімейні лікарі, терапевти та педіатри тих медзакладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я та мають контракт з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Наразі таких закладів первинної медичної допомоги — 1216.

Електронна медична картка буде автоматично доступна у системі лікарю первинки для кожного з пацієнтів, з яким підписана декларація. На першому етапі вносити інформацію про візити пацієнтів до електронної медичної картки лікарі будуть в тестовому режимі. З травня 2019 р. ведення запису візиту пацієнта в електронній системі охорони здоров’я для лікарів буде обов’язковим.  

Пацієнту не потрібно додатково реєструватися для того, щоб інформація про візити до його сімейного лікаря, терапевта або педіатра, починаючи з березня, фіксувалася в електронній системі охорони здоров’ я. Якщо ви ще не обрали свого лікаря, саме час це зробити. Адже трансформація системи охорони здоров’я триває, і все більше інструментів переходять в електронний формат. Наприклад, у квітні ліки за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати тільки за електронним рецептом.

Коментар Павла Ковтонюка

«Ми неодноразово говорили про те, що кожна зміна в медичній системі буде супроводжуватися відповідними електронними інструментами. Минулого року ми принципово запустили підписання декларацій з лікарем лише в електронній системі охорони здоров’я. Так само у системі НСЗУ укладає договори та на основі електронних даних оплачує послуги закладам первинки. На сьогодні 92% закладів первинки обладнали комп’ютерами всі робочі місця сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. До кінця квітня ще 5% закладів зробить це. Отже, ми готові до наступного етапу змін — впровадження електронної медичної картки та електронного рецепта на «Доступні ліки», — говорить заступник міністра охорони здоров’я П. Ковтонюк.

У березні лікарі первинки розпочнуть працювати тільки з базовим функціоналом електронної медичної картки. На першому етапі до системи  будуть вносити лише дані про звернення пацієнтів з використанням сучасної міжнародної класифікації кодування ICPC-2.

Зараз пацієнти не зможуть особисто зайти в свою електронну медичну карту, але у планах є і запуск персонального кабінету пацієнта. За необхідності лікар зможе роздрукувати для пацієнта консультаційний висновок, де міститиметься причина звернення, діагноз, призначення лікування або направлення на додаткове обстеження.

Як буде розвиватися електронна медична картка

Поступово буде реалізований функціонал, який дозволить вносити до системи всі необхідні дані про пацієнта та формувати повноцінну електронну медичну картку. Паралельно з цим електронні записи почнуть заміняти паперові форми.

З квітня 2019 р. в електронній системі охорони здоров’я з’явиться можливість виписувати електронні рецепти через електронну систему охорони здоров’я.

З другої половини 2019 р. записи в електронній медичній картці зможуть робити спеціалісти лабораторій, поліклінік та консультативно-діагностичних центрів, які розпочнуть працювати з НСЗУ за програмою «Безкоштовна діагностика».

З 2020 р. в електронну медичну картку зможуть вносити інформацію лікарні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua