Профілактика атопічних захворювань у дітей: що нового?

21 березня 2019 о 12:40
2690

Атопічні захворювання є одними з найпоширеніших хронічних патологій дитячого віку. До них належать екзема (атопічний дерматит), бронхіальна астма, ринокон’юнктивіт, кропив’янка тощо. Патогенез цих захворювань пов’язаний з підвищеною продукцією імуноглобулінів Е та зумовлений як генетичними факторами, так і впливом навколишнього середовища.

У 2019 р. опубліковано нові рекомендації Комітету з харчування та Відділу алергології та імунології Американської академії педіатрії (American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition and Section on Allergy and Immunology) з приводу позитивного впливу раннього введення харчових алергенів у раціон дітей з атопічними захворюваннями та впливу грудного вигодовування на перебіг цих захворювань.

Еволюція рекомендацій

У 2000 р. Американська академія педіатрії рекомендувала діаметрально протилежний до сучасного підхід до харчування дітей з ускладненим сімейним анамнезом щодо алергії чи атопічних захворювань. Цей підхід включав у себе використання сумішей для вигодовування на основі гідролізату білка коров’ячого молока; матерям, які годують грудьми, було рекомендовано виключити з раціону арахіс та інші алергени; введення у раціон малюка коров’ячого молока, курячих яєць, арахісу та риби було рекомендовано відкласти до досягнення ним 12 міс. Однак в ході спостереження протягом наступних 8 років було з’ясовано, що відкладене введення алергенів у раціон не слугує профілактикою розвитку атопічних захворювань.
У перегляді 2008 р. рекомендації з приводу використання гідролізованих сумішей було змінено на більш умовні (хоча наразі підтверджено їх позитивну роль у зниженні ризику виникнення атопії), а рекомендації щодо обмеження дієти для матерів, що годують, взагалі були відсутні. З того моменту було розпочато більш ґрунтовне накопичення доказових даних з метою формування нових клінічних настанов та рекомендацій.

Обмеження материнської дієти

Відсутні переконливі дані з приводу того, що будь-які обмеження материнської дієти знижують ризик розвитку атопічних захворювань. Але, за даними одного систематичного огляду, споживання матерями різноманітних фруктів, овочів, риби, продуктів, багатих на вітамін D, під час вагітності та годування грудьми, а також дотримання ними певних елементів середземноморської дієти було пов’язане зі зменшенням проявів атопічних захворювань.

Грудне вигодовування

Щодо впливу певних особливостей грудного вигодовування на атопічні захворювання у рекомендаціях наявні такі твердження (деякі з них залишилися актуальними з 2008 р. та знайшли додаткове підтвердження новими доказовими даними):

  • будь-яка тривалість грудного вигодовування після досягнення 3–4-місячного віку знижує ризик виникнення бронхіальної обструкції протягом перших 2 років життя;
  • згідно з деякими даними, будь-який вид грудного вигодовування (виключно грудне або змішане) тривалістю довше перших 3–4 міс значно знижує ризик виникнення бронхіальної астми до 5-річного віку та довше;
  • виключно грудне вигодовування у перші 3–4 міс життя знижує ризик розвитку атопічного дерматиту;
  • відсутні дані з приводу зв’язку між тривалістю грудного вигодовування та ризиком виникнення харчових алергій.

Раннє введення харчових алергенів

Згідно з новими клінічними даними, не виявлено зв’язку між відтермінованим введенням харчових алергенів та зниженням ризику виникнення атопічних захворювань. На противагу цьому, найбільш значущою зміною у рекомендаціях 2019 р. є дані про позитивний вплив раннього введення алергенів, зокрема продуктів, що містять арахіс, у доступних для споживання дитини формах. Цю тезу було доведено масштабним дослідженням LEAP (Learning early about peanut — Раннє знайомство з арахісом).

Цільовою групою для цієї рекомендації є діти із середньотяжкими та тяжкими формами атопічного дерматиту та/або алергією на білок курячого яйця. Їм рекомендовано введення продуктів, що містять арахіс, у доступних для споживання формах у віці 4–6 міс (дітям з середньотяжкими формами атопічного дерматиту рекомендоване введення у 6 міс).

Підґрунтям для цієї рекомендації стала гіпотеза про те, що порушення бар’єрної функції шкіри при атопічному дерматиті є тригером алергічної відповіді, тоді як пероральні алергени, навпаки, зміцнюють толерантність імунної системи. На сьогодні бракує даних щодо ефективності раннього введення інших алергенів з цією ж метою, зокрема білка курячого яйця, однак дослідження тривають.

Найефективніший метод профілактики атопічних патологій

Отже, на противагу думці, що закріпилася у педіатричній практиці, обмеження дієти матері при грудному вигодовуванні не є основним та дієвим методом для запобігання розвитку атопічних захворювань у дітей. Наразі найбільш ефективним, з погляду доказової медицини, способом є сприяння максимальній тривалості грудного вигодовування у дітей віком до 12 міс.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Sicherer S.H., Greer F.R. (2019) Dietary interventions to prevent atopic disease: Updated recommendations. AAP News, Mar. 18 [Epub. ahead of print].

Вероніка Летичевська