Домашні тварини сприяють покращенню імунітету у дітей

9 жовтня 2018 о 13:28
1055

Домашні тварини можуть покращувати розвиток імунітету у дітей та запобігати розвитку деяких захворювань.
Дуже поширеною є думка, що домашні тварини можуть негативно впливати на імунну систему, спричиняти розвиток алергії та астми і просто приносити бруд, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України. Утім результати досліджень свідчать, що насправді домашні улюбленці можуть бути корисними для здоров’я малюків.

Як домашні тварини можуть впливати на здоров’я дітей

Ранній контакт із деякими бактеріями може мати захисний ефект, формуючи імунні реакції дітей. Дослідники стверджують, що це ефективна профілактика алергії та слабкого імунітету. Особ­ливо протягом першого року життя дитини, адже це критичний період, коли мікробіом кишечнику та імунітет разом розвиваються.

Крім того, науковці знайшли бактерію, яку переносять собаки, що позитивно впливає на розвиток кишкової мікрофлори. Результати дослідження за участю понад 700 канадських дітей свідчать, що ті, хто тримав собаку до народження дитини та після, мали суттєво більше бактерій, що знижують ризик алергії (дерматит і астма) та ожиріння.

Те саме стосується і котів. Ці тварини також здатні захистити дитину від розвитку астми. Є діти, генетично схильні до астми. Але коли вдома є кіт, то поява астми в дитини малоймовірна, бо її гени в цьому разі не активуються.

Чи мають діти зростати у стерильних умовах

Ми звикли до думки, що навколишній простір дітей має бути стерильно чистий. Натомість науковці стверджують, що надмірна чистота може впливати на імунітет людини не найкращим чином. Навіть непатогенні бактерії нам потрібні для тренування імунної системи. Чим раніше та регулярніше діти мають можливість контактувати з нешкідливими мікроорганізмами, тим краще тренується їхня імунна система, щоб протистояти загрозам. Так склалось еволюційно: тварини і мікроорганізми, з якими ми розвиваємося та зростаємо, — найкращі стимулятори і тренери імунної системи.

Проте нехтувати санітарними нормами недоцільно

Це не означає, що можна нехтувати правилами гігієни та, наприклад, припинити мити руки. Існують бактерії, здатні спричиняти появу інфекційних захворювань, та від яких потрібен захист. Втім, забороняти дітям грати на вулиці або ж контактувати з домашніми тваринами — не варто. Так ви можете позбавити їх надійного захисту від багатьох хвороб.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua