ВООЗ презентувала нову Глобальну стратегію з грипу

20 березня 2019 о 16:44
2393

11 березня 2019 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднила Глобальну стратегію з грипу на 2019–2030 рр., покликану захищати жителів усіх країн від загрози грипу. Мета стратегії полягає в запобіганні сезонному грипу, протидії передачі грипу від тварин людині і підготовці до наступної пандемії грипу.

«Загроза пандемічного грипу присутня постійно, — зазначив Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєсус. — Завжди існує реальний ризик передачі нового вірусу грипу від тварин людині і, можливо, виникнення пандемії. Питання не в тому, чи станеться у нас ще одна пандемія, а в тому, коли вона відбудеться. Ми повинні зберігати пильність і перебувати в стані готовності: збиток від масштабного спалаху грипу значно перевищить ціну його профілактики».

Грип, як і раніше, є однією з найсерйозніших глобальних проблем охорони здоров’я. Згідно з оцінками, щорічно на планеті фіксують 1 млрд випадків захворювання на грип, з яких від 3 до 5 млн — тяжкі випадки, у результаті яких через пов’язані з грипом респіраторні ускладнення помирають від 290 000 до 650 000 осіб. ВООЗ рекомендує щорічно проходити вакцинацію від грипу, оскільки це найдієвіший спосіб уберегтися від хвороби. Вакцинація особливо важлива для людей, що піддаються високому ризику розвитку тяжких ускладнень грипу, і для працівників охорони здоров’я.

Нова стратегія є найбільш комплексною і масштабною ініціативою щодо боротьби з грипом із коли-небудь розроблених ВООЗ. Вона намічає основні кроки щодо забезпечення щорічної захисту населення і допомагає підготуватися до пандемії за рахунок зміцнення планових програм. Стратегія переслідує дві головні цілі:

  • зміцнення потенціалу країн в галузі епіднагляду за захворюваністю і прийняття відповідних заходів, профілактика і боротьба зі спалахами, а також забезпечення готовності. Для досягнення цього автори стратегії закликають кожну країну мати індивідуальну програму з грипу, що сприяє забезпеченню готовності на національному та глобальному рівнях, а також безпеці в сфері охорони здоров’я;
  • розробка більш ефективних методів профілактики, виявлення, припинення розповсюдження і лікування пацієнтів із грипом, таких як ефективніші вакцини, противірусні препарати і схеми лікування, а також їх доступність у всіх країнах.

«Завдяки партнерству і роботі в країнах, яку ми ведемо вже багато років, світ кращим чином, ніж будь-коли, підготовлений до наступного великого спалаху, однак належного рівня готовності ми поки не досягли, — наголосив Тедрос Адханом Гебрейєсус. — Дана стратегія покликана допомогти нам його досягти. У цілому йдеться про те, щоб підготувати системи охорони здоров’я справлятися з потрясіннями, а це можливо тільки тоді, коли самі системи є надійними і здоровими».

Вирішальне значення для успішного здійснення цієї стратегії має партнерство. ВООЗ буде розширювати коло партнерів в інтересах активізації наукових досліджень, стимулювання інновацій і забезпечення доступу всіх країн до нових і більш досконалих методів глобальної боротьби з грипом. Одночасно ВООЗ буде тісно співпрацювати з країнами для зміцнення їх потенціалу в сфері профілактики та контролю за поширенням захворювання.

Нова стратегія щодо грипу продовжує і розвиває низку успішних програм ВООЗ. Уже понад 65 років функціонує Глобальна система з епіднагляду за грипом та прийняття відповідних заходів, до складу якої входять центри ВООЗ та національні центри з грипу, які спільно відстежують сезонні тенденції і віруси, що мають пандемічний потенціал. Дана система утворює собою кістяк глобальної системи сповіщення про грип.

Важливе значення в стратегії надається незмінно ефективному Механізму забезпечення готовності до пандемічного грипу — унікальній системі доступу та спільного використання вигод, що забезпечує обмін вірусами з пандемічним потенціалом, доступ до життєво важливих вакцин і препаратів у разі пандемії та підвищення готовності країн до пандемії за рахунок партнерської допомоги з боку компаній.

Стратегія відповідає одній з головних функцій ВООЗ — розширювати основні можливості з охорони здоров’я населення і підвищувати глобальний рівень готовності — і була розроблена в ході консультативного процесу на основі інформації, отриманої від держав-членів, академічних кіл, громадянського суспільства, компаній, а також внутрішніх і зовнішніх експертів.

Допомога країнам у зміцненні їх потенціалу у боротьбі з грипом розширить їх можливості в царині виявлення інфекцій в цілому, оскільки вони зможуть краще ідентифікувати інші інфекційні захворювання, такі як вірус Ебола або коронавірус близькосхідного респіраторного синдрому. Реалізуючи нову стратегію ВООЗ з грипу, світ буде з кожним роком зменшувати наслідки грипу і підвищувати свою готовність до пандемії грипу та інших надзвичайних ситуацій в галузі громадської охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція «Українського медичного часопису»
за матеріалами who.int