Медична освіта: як правильно укласти договір про навчання

6 березня 2019 о 14:54
909

Для того щоб заклади вищої освіти та іноземні студенти знали про свої права, а також щоб уникнути маніпуляцій та шахрайства, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України надає пояснення про те, як укладати договір про навчання.

Університет, відповідно до законодавства України, є автономним. Це означає, що заклад вищої освіти самостійно приймає рішення щодо аспектів фінансової, організаційної та освітньої діяльності.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 р.  № 634 «Про затвердження Типового договору про надання освітніх послуг між вищим навчальним закладом та фізичною (юридичною) особою», обидві сторони (і університет, і студент) є вільними в укладенні договору та виборі контрагента.

Тобто заклад вищої освіти та майбутній студент вибирають, який  договір укладати: двосторонній (безпосередньо між студентом та закладом вищої освіти) чи тристоронній (між студентом, закладом вищої освіти та фірмою-посередником).

МОЗ України рекомендує укладати двосторонні договори

МОЗ України, своєю чергою, рекомендує укладати двосторонні договори, а в разі укладання тристороннього договору — зважати на відгуки про посередників, щоб уникнути шахрайства. Відповідний лист-роз’яснення МОЗ України уже надіслало медичним закладам вищої освіти.

Інформація для абітурієнтів має бути розміщена на сайтах університетів.

Також МОЗ України звернулося до медичних університетів із проханням зазначити на офіційному сайті університетів англійською мовою інформацію, яку необхідно знати абітурієнту при виборі університету:

  • вартість навчання за кожною спеціальністю;
  • контакти працівника університету, який вільно розмовляє англійською;
  • мовою;
  • контакти (номер кімнати, адреса), куди можна звернутися для оформлення двостороннього договору;
  • банківські реквізити валютного рахунку;
  • основна інформація про діяльність (структура, ліцензії та сертифікати про акредитацію, освітні програми, зразки документів про освіту);
  • текст договору про надання освітніх послуг (українською та англійською мовами);
  • порядок подання документів на запрошення на навчання.

Це підвищить прозорість діяльності університетів та допоможе іноземцям самостійно ознайомлюватися з умовами навчання без залучення третьої сторони.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що  іноземні студенти Донецького національного медичного університету перерахували кошти через посередника ТОВ «Українські освітні послуги», але гроші до університету так і не надійшли. Наразі ситуація стабілізувалася завдяки спільним зусиллям МОЗ України, посольств, Міністерства освіти і науки України та Державної міграційної служби.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua