Медична освіта: іноземні студенти продовжать навчання у Донецькому національному медичному університеті

15 лютого 2019 о 17:17
500

Іноземні студенти продовжать навчання у Донецькому національному медичному університеті та не будуть депортовані. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України і наголошують, що цього вдалося досягти завдяки спільним зусиллям МОЗ України, посольств, Міністерства освіти і науки України та Державної міграційної служби.

МОЗ тримає ситуацію на контролі

Наказ про скасування відрахування іноземних студентів підписав в.о. ректора Донецького національного медичного університету Олександр Герасименко. Також наразі для з’ясування обставин і перевірки інформації в адміністрації закладу, що знаходиться в Краматорську, знаходяться представники МОЗ України.

Як відбувалися події

7 лютого 2019 р. були опубліковані накази про відрахування 850 іноземних студентів із Донецького національного медичного університету, який нині знаходиться в місті Кропивницькому. Ці накази були підписані першим проректором Ігорем Хрипаченком. На той час до МОЗ України не надходило інформації про відсутність ректора та про те, що в.о. ректора є перший проректор, відповідно до внутрішнього розподілу повноважень. Після отримання ухвали слідчого судді про те, що ректор Петро Кондратенко тимчасово відсторонений від посади ректора Донецького національного медичного університету в межах строків досудового розслідування, Міністерство одразу призначило в.о. ректора О. Герасименка, який був деканом, для оперативного вирішення ситуації.

Також МОЗ України зверталося до Державної міграційної служби з проханням призупинити дії щодо питань, пов’язаних із цими студентами. Додатково Міністерство звернулося до ДП «Інфоресурс» з проханням не виключати студентів з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Чому виникла критична ситуація

У МОЗ України повідомляють, що іноземні громадяни сплатили за навчання в Донецькому національному медичному університеті фірмі-рекрутеру ТОВ «Українські освітні послуги», але ці кошти до університету не надійшли, а офіційні документи, ймовірно, могли бути підробленими. За цими фактами вже відкриті кримінальні провадження.

МОЗ України закликає студентів з обережністю ставитися до посередників і укладати двосторонні угоди безпосередньо між студентом і закладом вищої освіти. Це допоможе уникнути можливого шахрайства.

Раніше ми повідомляли, що співробітники СБУ викрили на хабарях посадовців Донецького національного медичного університету. Чиновники систематично вимагали неправомірну вигоду від представників комерційних структур, які спеціалізуються на підборі та подальшому оформленні іноземних студентів до українських закладів вищої освіти. У разі відмови зловмисники погрожували створити штучні перешкоди при оформленні іноземних абітурієнтів у медуніверситет.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.facebook.com/moz.ukr