Медична реформа: інформація про лікарів, декларації і медичні заклади відтепер у відкритому доступі

5 березня 2019 о 13:11
6505

Для лікарів, які, наприклад, хочуть дізнатися вікову структуру пацієнтів, які підписали з ними декларації, чи цікавляться, чи має певний медичний заклад договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), а також для пацієнтів, які хочуть укласти декларацію з певним лікарем, але не знають, чи набрав він уже оптимальну кількість пацієнтів, або шукають медичний заклад поблизу від нового місця роботи, на сайті НСЗУ запрацював новий дешборд.

Усе видно як на долоні

Тож відтепер усі бажаючі мають доступ до електронної карти розташування закладів охорони здоров’я, які уклали договори з НСЗУ, з адресами та контактними телефонами. Можна бачити розподіл закладів за областями, кількість вже підписаних декларацій у кожного лікаря закладу, а також розподіл декларацій за віковими групами, статтю та спеціальністю лікаря. На дешборд потрапляє кожен лікар і заклад, який має хоча б одну активну декларацію.

Є можливість працювати з даними дешборда як за допомогою різноманітних фільтрів, так і за допомогою таблиць/карт/візуалізацій. Інформація на даному дешборді оновлюється кілька разів на місяць.

У відомстві підкреслюють, що діяльність НСЗУ базується на прозорості та відкритості даних. Кожен етап трансформації системи охорони здоров’я відбувається за допомогою сучасних електронних інструментів.

Яку інформацію містить дешборд

Дешборд містить інформацію про місця надання первинної медико-санітарної допомоги: електронну карту розташування з адресами та контактними телефонами, розподіл закладів за областями, кількість декларацій у кожного лікаря закладу. А також розподіл декларацій за віковими групами та спеціальністю лікаря. На дешборд потрапляє кожен лікар і заклад, який має хоча б одну активну декларацію.

Дешборд складається з трьох сторінок. Відкрити кожну сторінку можна за стрілками знизу сторінки. Для зручності використання рекомендуємо натиснути кнопку «на весь екран» на нижній панелі дешборда праворуч, і перегляд даних відбуватиметься у збільшеному масштабі.

Як працювати з даними дешборда

  1. За допомогою наступних фільтрів, які можна застосувати на кожній сторінці дешборда: >
  2. області;
  3. райони;
  4. населений пункт;
  5. тип власності;
  6. наявність чинного договору із НСЗУ;
  7. пошук за назвою медичного закладу;
  8. пошук за кодом ЄДРПОУ;
  9. спеціальність лікаря;
  10. ПІБ лікаря;
  11. стать лікаря.

Щоб застосувати фільтр, потрібно натиснути на текстове поле, а потім вибрати один із запропонованих варіантів або почати писати в текстовому фільтрі біля зображення лупи.

Обравши заклад за назвою чи кодом ЄДРПОУ, ви отримаєте повний перелік місць надання послуг, їх адреси та контактний телефон.

Зверніть увагу: обираючи лікаря із застосуванням фільтрів місця розташування закладу надання первинної медичної допомоги, ви отримуєте інформацію щодо кількості декларацій лікаря з врахуванням всіх налаштувань фільтрів, наприклад декларації лікаря в певній амбулаторії. Щоб отримати загальну кількість декларацій, підписаних з конкретним лікарем за всіма місцями надання первинної медичної допомоги, треба використати тільки фільтр «ПІБ лікаря», скинувши при цьому інші фільтри. Щоб скинути всі фільтри, скористайтеся посиланням «скинути фільтри» у лівому верхньому кутку сторінки. Щоб скинути конкретний фільтр, скористайтеся ластиком біля фільтра.

  1. Працювати з даними можна також за допомогою візуалізацій, таблиць та карти.

Можна вибрати будь-який об’єкт на карті/таблиці візуаліації, і всі показники та елементи візуалізації на сторінці автоматично перерахуються.

Також можна навести мишкою на будь-який елемент візуалізації, і з’явиться можливість масштабувати цей елемент на всю сторінку та переглянути список всіх фільтрів, які впливають на даний елемент візуалізації. При натисканні правою кнопкою мишки на візуальний елемент випадає контекстне меню, де можна отримати дані, які використовуються для відображення елементу у вигляді таблиці.

Якщо розглядати розподіл декларацій закладів за допомогою графіків, навівши мишкою на них та натиснувши праву кнопку, можна змінити порядок групування даних. Наприклад, візьмемо графік розподілу декларацій за віковими групами по областях. Натиснувши відповідно «Показати наступний рівень» або «Розкрити наступний рівень», ми отримаємо розподіл декларацій на рівні окремих міст, далі можна перейти до рівня закладів, спускаючись до рівня лікарів і т.д. Аналогічно з іншими візуальними елементами.

Як часто оновлюється інформація

Інформація дешборда оновлюється кілька разів на місяць. Дата оновлення вказана у нижньому лівому кутку сторінки.

Раніше ми повідомляли, що на сайті НСЗУ можна побачити, скільки грошей отримує медичний заклад.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.facebook.com/nszu.ukr; nszu.gov.ua