ВІЛ та туберкульоз: Україна демонструє значний прогрес у реалізації гранту Глобального фонду

1 березня 2019 о 18:27
583

Фахівці Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України (далі — Центр) та представники команди Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією під час оцінювальної місії обговорили прогрес у реалізації проекту Глобального фонду. Про це йдеться у повідомленні на сайті Центру від 28.02.2019 р.

«Україна демонструє значний прогрес у реалізації гранту Глобального фонду. Важливо, що в країні наявні консенсус між ключовими партнерами та політична підтримка щодо забезпечення сталості послуг у сфері протидії ВІЛ/інфекції та туберкульозу», — заявив Даррен Доркін, старший портфоліо-менеджер країн Східної Європи та Центральної Азії Глобального фонду.

Під час зустрічі в Центрі сторони обговорили питання продовження співпраці з Глобальним фондом та реформування системи охорони здоров’я. Зокрема, було розглянуто аспекти реформи системи громадського здоров’я, створення закупівельної агенції, зміни підходів до реалізації державних програм з протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу, впровадження трирічного бюджетного планування та виконання спеціальних умов у рамках гранту.

Перехід на державне фінансування: відповідальність є спільною для усіх основних реципієнтів

«Досвід реалізації грантів Глобального фонду показує, що успіх можливий лише за умови консолідації зусиль всіх партнерів. Державне лідерство є необхідною складовою, проте відповідальність за досягнення результату з реалізації плану переходу до державного фінансування послуг з ВІЛ і туберкульозу є спільною для всіх основних реципієнтів», — зауважив генеральний директор Центру Володимир Курпіта на спільній зустрічі основних реципієнтів та команди Глобального фонду.

Нині пріоритетним завданням для України є реалізація плану переходу до повного державного фінансування послуг, пов’язаних з ВІЛ і туберкульозом, які раніше фінансували за рахунок Глобального фонду, а саме профілактики ВІЛ серед ключових груп населення (програми зменшення шкоди), догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, та супроводу хворих на туберкульоз на амбулаторному лікуванні.

У рамках місії команда Глобального фонду також зустрілася із віце-прем’єр-міністром України Павлом Розенком, представниками МОЗ, Міністерства фінансів, Міністерства закордонних справ і неурядових організацій.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua