Майже 80% лікарів первинної ланки пройшли тренінги із впровадження ICPC-2

19 лютого 2019 о 15:03
968

Тренінги із впровадження Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги 2-го перегляду (International Classification for Primary Care — ICPC-2) проводяться з листопада 2018 р. Лише за останні 2 міс минулого року проведено 360 тренінгів, які охопили 490 закладів первинної медико-санітарної допомоги. Участь у навчанні взяли майже 13 тис. лікарів та медичних сестер з усієї України. Найактивнішими стали Дніпропетровська, Волинська, Донецька, Житомирська, Львівська, Закарпатська, Хмельницька та Одеська області. Зокрема, на Волині проведено 28 тренінгів, в яких взяли участь понад 900 лікарів з 18 центрів первинної медико-санітарної допомоги області. У Дніпропетровській області проведено 19 тренінгів, участь у яких взяли 607 лікарів із 42 центрів первинної допомоги.

Що собою становить тренінг?

Тренінги включають теоретичну частину, де лікарів знайомлять з особливостями філософії сімейної медицини, базовими поняттями Міжнародної класифікації ICPC-2, принципами кодування симптомів і скарг пацієнтів, діагнозу. У другій частині учасники тренінгу отримують практичні завдання і тренують навички кодування звернень пацієнтів у ICPC-2.

Коментар фахівця

«Як лікар-терапевт можу сказати, що ICPC-2 – це новий пацієнт-орієнтований підхід до надання первинної медичної допомоги. Ця класифікація підтримує філософію сімейної медицини, адже лікар веде пацієнта на постійній основі й зосереджується, перш за все, на людині, а не лише на її діагнозі. Також ICPC-2 спрощує ведення та управління медичною практикою. Вже понад 2/3 сімейних лікарів пройшли таке навчання. Найактивніших регіональних тренерів ми плануємо запросити на конференцію з міжнародною участю, яка пройде в рамках проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», щоб вони могли розповісти про свої здобутки», – наголосила консультант зі створення потенціалу для залучення громадян спільного проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» Юлія Володіна.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я України затвердило наказ від 04.01.2018 р. № 13 «Про деякі питання застосування Україномовного варіанта Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги (ICPC-2-E)». Згідно з ним, сімейні лікарі, терапевти та педіатри у щоденній роботі користуватимуться ІСРС-2. ІСРС – це найпоширеніша класифікація, яка використовується на первинній ланці в багатьох країнах світу. Головний принцип системи – розуміння того, що в первинній медичній допомозі важливим є не тільки погляд лікаря на проблему пацієнта (діагноз), але і причина звернення пацієнта за медичною допомогою, яку можна закодувати так, як і процеси, які здійснив лікар, навіть якщо це телефонна консультація. ICPC-2 розроблена сімейними лікарями, тому вона максимально відображає зміст їхньої роботи.

Міжнародна класифікація ICPC-2 має близько 1300 кодів, які описують найчастіші (більше ніж 1 випадок на 1000 пацієнтів на рік) проблеми. Для порівняння: наявна сьогодні Міжнародна класифікація хвороб 10-го перегляду (МКХ-10) містить від 14 000 до 140 000 кодів зі складною системою кодування, більшість з яких не використовується в первинній медичній допомозі.

Переваги кодування за ICPC:

  • Можливість фіксування звернення пацієнта за телефоном, через інтернет (причину, діагноз, дії).
  • Можливість розділити причини, з яких звернувся пацієнт за один візит.
  • Можливість кодування не тільки діагнозу, а і симптомів та процесів, які не передбачають діагнозу.
  • Можливість відстежувати епізоди медичної допомоги завдяки їх групуванню.
  • Можливість імплементації кодування в медичну інформаційну систему, що спрощує кодування для лікаря.

Будь-який заклад первинної медичної допомоги може запросити регіонального тренера з ICPC для проведення тренінгу. Для цього потрібно залишити заявку у групі в соціальній мережі Facebook ICPC-2 Ukraine. Також там можна отримати консультацію спеціалістів із впровадження Міжнародної класифікації ICPC з будь-якого питання стосовно кодування.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua