Неспецифічний виразковий коліт: 5 речей, які потрібно знати

19 лютого 2019 о 09:32
13353

Неспецифічний виразковий коліт: важливі факти про сучасний стан захворювання

Неспецифічний виразковий коліт та хвороба Крона є двома основними типами запальних захворювань кишечнику (inflammatory bowel disease — IBD). У наш час досягнуто певних успіхів у менеджменті неспецифічного виразкового коліту, проте є і значні невдачі.

Так, з кожним роком у всьому світі спостерігається зростання поширеності неспецифічного виразкового коліту, а пацієнти стають все вразливішими до інфекцій та інших серйозних ускладнень захворювання.

Разом з тим досягнуто значних успіхів у лікуванні пацієнтів із неспецифічним випадковим колітом. У цій публікації висвітлено 5 основних факторів щодо сучасного стану неспецифічного виразкового коліту. Матеріал написано на основі публікації «Ulcerative Colitis: 5 Things to Know» у Medscape 23 січня 2019 р.

Перше: неспецифічний виразковий коліт стає глобальною проблемою

Незважаючи на те що неспецифічний виразковий коліт більшості людей відомий як «хвороба Заходу», у наш час спостерігається стрімке зростання поширеності й захворюваності на Сході та в Південній Америці. Також повідомляється про зростання захворюваності в Кореї, Японії, Індії та Китаї (хоча раніше вважалося, що у країнах Азії неспецифічний виразковий коліт трапляється рідко). Загалом географічно виразковий коліт більш поширений у Західній і Північній півкулях.

Серед найважливіших епідеміологічних факторів розвитку неспецифічного виразкового коліту найбільше значення має, безперечно, стан навколишнього середовища, а не генетична схильність популяції.

Відомі дані, що тривале грудне вигодовування — захисний фактор щодо розвитку запальних захворювань кишечнику. Цікаво, що ризик розвитку неспецифічного виразкового коліту зростає у людей після того, як вони кидають палити.

Друге: з’являються нові можливості лікування пацієнтів із виразковим колітом

Американська гастроентерологічна асоціація (American Gastroenterological Association — AGA) розробила шлях (але не гайдлайн) лікування пацієнтів із середньотяжким і тяжким перебігом неспецифічного виразкового коліту. Менеджмент середньотяжкого і тяжкого неспецифічного виразкового коліту включає застосування короткого курсу глюкокортикостероїдів із подальшою підтримкою тіопуринами, біологічним фактором некрозу пухлини (анти-TNF) з/без імуносупресивного агента, або новим антиінтегриновим препаратом ведолізумабом з/без імуносупресивного агента. Нещодавно для терапії середньотяжкого і тяжкого виразкового коліту схвалено новий препарат — тофацитиніб, який є інгібітором Янус-кінази. Ймовірно, цей препарат буде включений до нових рекомендацій щодо менеджменту неспецифічного виразкового коліту найближчим часом.

Станом на січень 2019 р. для лікування пацієнтів із середньотяжким і тяжким неспецифічним виразковим колітом схвалено три інгібітори TNF: інфліксимаб, адалімумаб і голімумаб, а також два біосиміляри інфліксимабу.

Третє: зростає роль Clostridium difficile у перебігу виразкового коліту

В останнє десятиліття зростає роль інфекції Clostridium difficile у розвитку ускладнень неспецифічного виразкового коліту. Зокрема, Clostridium difficile може негативно впливати на перебіг основного захворювання, підвищувати частоту госпіталізацій та колектомій.

У пацієнтів із неспецифічним виразковим колітом відзначають підвищений ризик розвитку рецидивної клостридіальної інфекції. Факторами, що можуть спричиняти розвиток інфекції Clostridium difficile, є застосування антибіотиків та імуномодуляторів (зокрема біорепарантів).

Четверте: нові можливості регенерації слизової оболонки при виразковому коліті

Поява ефективнішої терапії неспецифічного виразкового коліту дала можливість індукувати гістологічну регенерацію ураженої слизової оболонки кишечнику (а не лише ендоскопічне відновлення картини слизової оболонки). Однак немає єдиних рекомендацій щодо цільових значень регенерації слизової оболонки при запальних захворюваннях кишечнику.

П’яте: нові діагностичні підходи знижують ризик розвитку малігнізації

Пацієнти з неспецифічним виразковим колітом, які досягли ендоскопічної та гістологічної ремісії та здійснюють регулярну діагностику стану слизової оболонки кишечнику, сьогодні мають такий же ризик розвитку малігнізації, як і особи без виразкового коліту взагалі. Наведені дані можуть сприяти тому, що у майбутніх рекомендаціях щодо менеджменту пацієнтів із неспецифічним виразковим колітом інтервал між діагностичними обстеженнями буде збільшений. Це дозволить покращити якість життя пацієнтів із неспецифічним виразковим колітом.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Hanauer S.B. (2019) Ulcerative Colitis: 5 Things to Know. Medscape, Jan. 23.

Анастасія Козловська