Глюкокортикостероїди при сепсисі: оцінка ефективності та безпеки

18 лютого 2019 о 11:20
1790

Глюкокортикостероїди при сепсисі: чому це питання є дискутабельним?

Сепсис — це системна запальна імунна реакція організму у відповідь на інфекцію. Рання діагностика патології та своєчасне лікування пацієнта значно покращують прогноз при сепсисі.

Доцільність застосування глюкокортикостероїдів у лікуванні пацієнтів із сепсисом сьогодні є дискутабельним питанням. З одного боку, стероїди пригнічують активність прозапальних цитокінів та володіють вираженим протизапальним ефектом, що теоретично може знижувати летальність при сепсисі. З іншого боку, імунодепресивний ефект глюкокортикостероїдів може призводити до погіршення перебігу інфекційного процесу — пускового фактора системної запальної відповіді — і, відповідно, прогнозу при сепсисі в цілому.

Науковці китайських університетів (Sichuan University, Chengdu University, Chinese University of Hong Kong та ін.) провели систематичний огляд та метааналіз досліджень щодо впливу глюкокортикостероїдів на перебіг сепсису у дорослих пацієнтів. Результати роботи опубліковані 21 грудня 2018 р. у «JAMA Internal Medicine» (розділ «Внутрішня медицина» журналу Американської медичної асоціації).

Оцінка рандомізованих контрольованих досліджень: джерела інформації

Науковці провели систематичний огляд і метааналіз 37 рандомізованих клінічних досліджень (9564 учасники) щодо оцінки ефективності та безпеки застосування глюкокортикостероїдів у пацієнтів із сепсисом.

Проведено аналіз баз даних до серпня 2018 р.: Кокрейнівського центрального реєстру контрольованих досліджень (Cochrane Central Register of Controlled Trials — CENTRAL), інформаційних баз даних MEDLINE, Embase та ін.

Ефективність застосування глюкокортикостероїдів при сепсисі оцінювалася відповідно до їх впливу на 28-денну смертність пацієнтів у порівнянні із застосуванням плацебо або стандартного лікування (антибіотики, ізотропна та вазопресорна терапія, штучна вентиляція легень, діаліз та ін.).

Результати: кортикостероїди асоціюються зі зниженням 28-денної смертності

Результати оцінки ефективності та безпеки застосування глюкокортикостероїдів у пацієнтів із сепсисом були такими:

  1. Застосування глюкокортикостероїдів асоціюється зі зниженням рівня 28-денної смертності у пацієнтів із сепсисом (26,3% у пацієнтів, які приймали глюкокортикостероїди, проти 29,2% у пацієнтів, які не приймали препарати цієї групи; відносний ризик (risk ratio — RR) 0,9; 95% довірчий інтервал (confidence interval — СІ) 0,82–0,98).
  2. Застосування глюкокортикостероїдів асоціювалося зі зниженням смертності (RR 0,85; 95% CI 0,77–0,94) та скороченням часу перебування у відділенні інтенсивної терапії (середня різниця (mean difference — MD) 16; 95% CI –2,12… –0,20), а також зі зниженням внутрішньолікарняної смертності (RR 0,88; 95% CI 0,79–0,99).
  3. Застосування глюкокортикостероїдів позитивно впливало на перебіг шоку, зокрема асоціювалося зі зниженням кількості «днів без вазопресорів» (MD –0,95; 95% СІ 6,14–4,24).

Щодо оцінки безпеки у пацієнтів із сепсисом автори зазначають, що застосування глюкокортикостероїдів асоціюється з підвищеним ризиком розвитку гіперглікемії (RR 1,19; 95% CI 1,08–1,30) та гіпернатріємії (RR 1,57; 95% CI 1,24–1,99).

Висновки: глюкокортикостероїди покращують прогноз у пацієнтів із сепсисом

Таким чином, застосування глюкокортикостероїдів асоціюється з поліпшенням прогнозу при сепсисі у дорослих пацієнтів, зокрема зі зменшенням 28-денної смертності у порівнянні із застосуванням плацебо або стандартного лікування. Проте слід пам’ятати, що глюкокортикостероїди можуть призводити до розвитку гіперглікемії та гіпернатріємії у пацієнтів із сепсисом.

Автори зазначають, що практикуючі лікарі застосовують глюкокортикостероїди при сепсисі уже понад 50 років, проте раніше таке лікування не мало жодної доказової бази. Тепер вони сподіваються, що їхнє дослідження ефективності та безпеки застосування глюкокортикостероїдів у пацієнтів із сепсисом допоможе лікарям у визначенні правильної терапевтичної тактики.

Разом з тим на сьогодні не існує оптимальної стратегії щодо застосування глюкокортикостероїдів у пацієнтів із сепсисом. Тож перспективним є проведення досліджень, спрямованих на конкретизацію даної терапевтичної тактики (зокрема визначення оптимальної тривалості та дозування гормональних препаратів при сепсисі).

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Fang F., Zhang Y., Tang J. et al. (2018) Association of corticosteroid treatment with outcomes in adult patients with sepsis. JAMA Intern. Med., 179(2): 213–223.

Анастасія Козловська