СБУ викрила на хабарах посадовців Донецького національного медичного університету

8 лютого 2019 о 10:34
665

Хто викрив хабарників-посадовців?

Співробітники Головного слідчого управління спільно з Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України (СБУ) викрили на отриманні хабарів посадовців Донецького національного медичного університету.

Чим закінчилися штучні погрози зловмисників?

Також співробітники спецслужби встановили, що чиновники систематично вимагали неправомірну вигоду від представників комерційних структур, які спеціалізуються на підборі та подальшому оформленні іноземних студентів до українських вищих закладів освіти. У разі відмови зловмисники погрожували створити штучні перешкоди при оформленні іноземних абітурієнтів у медуніверситет.

Який заробіток корупціонерів за невтручання у прийом студентів

Слід наголосити, що співробітники СБУ задокументували ще у 2018 р. факти отримання одним із керівників університету від представника комерційної структури двох елітних автомобілів марки «BMW» загальною вартістю понад 100 тис. дол. США за невтручання у прийом студентів.

Під час санкціонованих слідчих дій у Краматорську та Кропивницькому, де розміщені філії медуніверситету, правоохоронці виявили протиправно отримані посадовцем автомобілі, на які вже накладено арешт.

Повідомлення про підозру у скоєному злочині

Наразі ректору Донецького національного медичного університету оголошено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (ККУ) «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», а саме:

  • прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища;
  • неправомірна вигода у значному розмірі;
  • неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Діяння, перелічені вище відповідно до цієї статті, предметом яких була неправомірна вигода в особливо великому розмірі, або вчинені службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

У свою чергу, представнику приватного товариства оголошено про підозру за ч. 1 ст. 369 ККУ «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі», а саме:

  • пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища.

Його незаконні діяння караються штрафом від п’ятиста до семиста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності всіх осіб, задіяних у протиправному механізмі.

Нагадаємо, раніше, ми повідомляли про те, що СБУ зупинила злочинну діяльність організованої групи, яка підробляла лікарняні та медичні довідки.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами ssu.gov.ua, rada.gov.ua