Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні

14 лютого 2019 о 13:13
748

У Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови Верховної Ради України від 12.02.2019 р. № 10042 про парламентські слухання на тему «Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні». Слухання пропонують провести 20 березня 2019 р.

Про що документ

Проектом документа пропонується:

  1. Провести 20 березня 2019 р. в залі пленарних засідань Верховної Ради України парламентські слухання з питання «Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні».
  2. Кабінету Міністрів України підготувати та подати до Верховної Ради України необхідні інформаційно-аналітичні матеріали щодо питання парламентських слухань, тиражовані для народних депутатів України.
  3. Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я внести пропозиції щодо рекомендацій парламентських слухань, здійснити необхідні заходи з організації та методичного забезпечення слухань.
  4. Управлінню справами Апарату Верховної Ради України здійснити відповідне матеріально-технічне забезпечення, стенографування та висвітлення проведення парламентських слухань у засобах масової інформації, видання матеріалів парламентських слухань видавництвом Верховної Ради України.

Обґрунтування проведення парламентських слухань

У пояснювальній записці до проекту постанови йдеться, що протидія туберкульозу в Україні є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я та предметом міжнародних зобов’язань країни.

За оцінками експертів ВООЗ, за останні 5 років в Україні спостерігається тенденція до зниження темпів росту захворюваності на туберкульоз та смертності від туберкульозу, впроваджуються сучасні методи діагностики (у тому числі мультирезистентного туберкульозу) та стандарти лікування хворих на всі форми туберкульозу, налагоджується взаємодія між ВІЛ- та ТБ-службами, впроваджено реєстр хворих на туберкульоз.

Однак кожного року в Україні реєструють близько 30 000 випадків туберкульозу. Так, в 2016 р. зареєстровано 34 088 випадків туберкульозу. Поточний показник поширеності (дані 2016 р.) всіх форм туберкульозу становить 82,1 на 100 тис. населення, що майже втричі перевищує показник цільових завдань, визначених глобальним планом дій «Зупинити туберкульоз».

У 2014 р. Україна ввійшла до п’яти країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу. Досі контекст епідемії в Україні характеризується значним поширенням мультирезистентного туберкульозу і туберкульозу з розширеною лікарською стійкістю, тобто форм, для лікування яких не існує ефективних ліків, порівняно з високим рівнем смертності, пов’язаної з мультирезистентним туберкульозом, та зростаючою кількістю випадків поєднаної інфекції туберкульозу/ВІЛ.

Протягом останніх років за загальносвітовим рівнем лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз Україна посідає одне з останніх місць. У 2014 р. ефективність лікування — на рівні 46% (у порівнянні з рекомендованим Планом дій по боротьбі з туберкульозом для Європейського регіону ВООЗ на 2016–2020 роки, що становить не менше 75%).

Особливо загрозливим у цій ситуації є пізнє звернення хворих на туберкульоз за медичною допомогою, несвоєчасне виявлення туберкульозу та поєднаних форм ВІЛ/туберкульозу, що зумовлює високий рівень смертності, а також недостатнє охоплення послугами з профілактики, діагностики та лікування уразливих до туберкульозу груп населення (так звані групи підвищеного ризику до захворювання на туберкульоз). Також слід відмітити, що в Україні не виявляється близько 20% випадків туберкульозу (на основі порівняння оціночних даних ВООЗ та зареєстрованих в Україні випадків туберкульозу).

Пацієнторієнтовані моделі можуть змінити ситуацію

Водночас існують практики за участю громадських організацій, зокрема в рамках грантів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, які доводять, що при зміні підходу до надання протитуберкульозної допомоги — через пацієнторієнтовані моделі, ефективність лікування мультирезистентного туберкульозу в амбулаторних умовах становить до 86% успішного лікування (кращі практики МБФ «Альянс громадського здоров’я в збірці ВООЗ (2015)»).

Пакет послуг, що описується в зазначеній вище кращій практиці, включав організацію якісних, наближених для пацієнта послуг ДОТ (DOT — directly observed treatment — лікування під безпосереднім спостереженням), які ставили за мету максимальне збереження для хворого звичайного способу життя. Серед них — доставка лікарських препаратів та контроль за їхнім прийомом вдома або в іншому зручному для пацієнта місці, а також двічі на місяць — видача продуктових наборів всім прихильним до лікування пацієнтам. Крім того, всі хворі протягом всього періоду лікування отримували медичну, психологічну та соціальну підтримку.

Зважаючи на результати ефективності лікування, запровадження інноваційних підходів в організації надання протитуберкульозної допомоги має стати невід’ємною складовою реформи охорони здоров’я.

Якщо ми не змінимо ситуацію, згідно з оцінками ВООЗ, враховуючи наявні темпи розвитку епідемії туберкульозу, в період між 2015 та 2030 р. в Україні буде 87 810 смертей внаслідок хвороби. Економічна вартість боротьби з епідемією за період 2015–2030 рр. становитиме 3,6 млрд дол. США.

З урахуванням вищевикладеного існує нагальна необхідність в проведенні парламентських слухань на тему «Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні». Дана тематика потребує невідкладного публічного обговорення у форматі парламентських слухань за участю фахівців, експертів, політиків, представників виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськості — усіх зацікавлених сторін та напрацювання рекомендацій щодо шляхів вирішення проблеми.

Актуальність дати визначена проведенням Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом 24 березня 2019 р.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект  від 14.01.2019 р. № 9467 «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018–2021 роки».

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами rada.gov.ua