Гістероскопія як метод лікування при порушенні репродуктивної функції

7 лютого 2019 о 12:46
4056

Порушення репродуктивної функції (субфертильність) часто може бути пов’язаним з наявністю поліпів ендометрія, підслизової міоми матки, перегородки матки або внутрішньоматкових спайок, які виявляють у 10–15% жінок, що звертаються з цією проблемою. Усунення виявлених аномалій шляхом проведення гістероскопії може збільшити шанси на вагітність.

Гістероскопія та можливість запліднення

Бельгійські вчені провели огляд літератури у спеціалізованому реєстрі Кокрейнівської групи гінекології та фертильності (The Cochrane Gynaecology and Fertility Group Specialised Register), Кокрейнівському центральному онлайн-реєстрі досліджень (Cochrane Central Register of Studies Online), інформаційних базах MEDLINE, Embase, CINAHL та інших електронних джерелах. Також було включено анотації та доповіді з конференції Американського товариства репродуктивної медицини (American Society for Reproductive Medicine — ASRM) з 1 січня 2014 р. по 12 травня 2018 р.

Основною метою дослідження стала оцінка впливу гістероскопічного видалення поліпів ендометрія, підслизової фіброми, маткової перегородки або внутрішньоматкових спайок, наявність яких підозрюється на основі ультразвукового дослідження, гістеросальпінгографії, діагностичної гістероскопії (або будь-якої комбінації цих діагностичних досліджень) у жінок з порушенням репродуктивної функції невизначеної етіології перед внутрішньоматковою інсемінацією (intrauterine insemination — IUI), екстракорпоральним заплідненням (in vitro fertilisation — IVF) або інтрацитоплазматичною ін’єкцією сперматозоїдів (intracytoplasmic sperm injection — ICSI).

Критеріями включення стали рандомізовані дослідження, які фокусувалися на виявленні ефективності оперативної гістероскопії у жінок з утвореннями в порожнині матки перед заплідненням за допомогою медичних технологій та без. Результати роботи опубліковано 5 грудня 2018 р. в Кокрейнівській базі даних систематичних оглядів (Cochrane Database of Systematic Reviews).

Рандомізоване порівняння групи оперативної гістероскопії та контрольної групи при субфертильності неясного генезу, асоційованої з ймовірними серйозними аномаліями у порожнині матки

Згідно з проведеним аналізом дослідники не мають впевненості, що у жінок з порушеннями репродуктивної функції неясної етіології та субмукозною міомою матки гістероскопічна міомектомія підвищує шанси на настання клінічної вагітності порівняно з тактикою вичікування.

Вчені також не впевнені, чи покращує гістероскопічна міомектомія прогноз стосовно ймовірності викидня. Не знайдено даних щодо частоти розвитку ускладнень при живонародженні чи гістероскопії. Також не знайдено досліджень за участю жінок з поліпами ендометрія, внутрішньоматковими спайками чи перетинкою матки для проведення рандомізованого порівняння.

Рандомізоване порівняння групи оперативної гістероскопії та групи контролю при підозрі на серйозні аномалії порожнини матки перед медичною репродуктивною допомогою

Гістероскопічне видалення поліпів ендометрія перед внутрішньоматковою інсемінацією може підвищувати частоту настання клінічної вагітності порівняно з виключно діагностичною гістероскопією: якщо 28% жінок завагітніли без поліпектомії, то 63% жінок — після гістероскопічного їх видалення.

Вчені не знайшли даних щодо живонародження, ускладнень при оперативній гістероскопії чи частоти викиднів у жінок з поліпами ендометрія перед внутрішньоматковою інсемінацією.

Також відсутні дослідження у жінок з субмукозними фіброзними пухлинами, внутрішньоматковими спайками або матковими перетинками перед внутрішньоматковою інсемінацією чи у жінок з усіма типами аномалій порожнини матки перед екстракорпоральним заплідненням або інтрацитоплазматичною ін’єкцією сперматозоїдів.

Гістероскопія як метод покращення фертильності

Виходячи з результатів проведеного дослідження вчені дійшли висновку, що сьогодні залишається невизначеність щодо важливості переваг гістероскопічного видалення субмукозної міоми матки стосовно підвищення частоти настання клінічної вагітності у жінок з порушеннями репродуктивної функції неясної етіології.

Наявні докази низької якості свідчать, що гістероскопічне видалення поліпів ендометрія, наявність яких підозрюється при ультразвуковому дослідженні, у жінок перед внутрішньоматковою інсемінацією може підвищити частоту настання клінічної вагітності порівняно із простою діагностичною гістероскопією.

Необхідні додаткові дослідження для визначення ефективності гістероскопічних втручань при підозрі на серйозні аномалії у порожнині матки у жінок з субфертильністю неясної етіології чи перед внутрішньоматковою інсемінацією, екстракорпоральним заплідненням або інтрацитоплазматичною ін’єкцією сперматозоїдів.

Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Bosteels J., van Wessel S., Weyers S. et al. (2018) Hysteroscopy for treating subfertility associated with suspected major uterine cavity abnormalities. Cochrane Database Syst. Rev., 12: CD009461.

Анастасія Маркович