Народні депутати пропонують оголосити в Україні епідемію кору

6 лютого 2019 о 16:33
1640

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі — Комітет) на своєму засіданні 5 лютого 2019 р. заслухав питання про епідемічну ситуацію із захворюваністю населення на кір, прогнози її подальшого розвитку та протиепідемічні заходи, що вживаються Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України з метою локалізації та ліквідації спалахів цієї інфекційної хвороби.

Епідемічний підйом спостерігається третій рік

Під час засідання голова Комітету Ольга Богомолець повідомила: «З 2017 року, третій рік поспіль, в Україні спостерігається епідемічний підйом захворюваності на кір. За цей час зареєстровано понад 71,5 тис. випадків захворювання на кір серед населення (2017 р. — 4782 випадки, 2018 р. — 52 349 випадків, за 5 тиж 2019 р. — 15 095 випадків)». Вона також зазначила, що такої кількості хворих не реєструвалося ні в один з епідемічних підйомів захворюваності на кір за останні 15 років.

«Від ускладнень кору за вказаний період померли 27 хворих (2017 р. — 5, 2018 р. — 16, з початку 2019 р. — 6 осіб)», — зазначила голова Комітету.

Відбулося зростання захворюваності

О. Богомолець наголосила: «Високим вважається рівень захворюваності, якщо кількість хворих перевищує 10 на 100 тис. населення, а в Україні в 2017 р. зареєстровано 11,22 випадку на 100 тис. населення, у 2018 р. — 125,47 випадку, тобто відбулося зростання у 11,13 раза».

Найвищі показники захворюваності у 2018 р. реєстрували у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій і Тернопільській областях.

Найвищий приріст захворюваності на кір спостерігався серед дітей віком від 10 до 17 років, а також серед дорослого населення.

«Зараз додалася проблема величезної кількості хворих на кір, які потребують госпіталізації через тяжкий перебіг хвороби. Окрім того, спостерігається висока захворюваність на грип, і палати переповнені», — повідомила голова Комітету.

Під час засідання виступили науковці

Зокрема, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська наголосила: «В Україні спостерігається справжня епідемія кору, і такий рівень захворюваності був тільки в епоху, коли ще не проводилася вакцинація». Однак, за її словами: «Епідемію не оголошено, оскільки, згідно із законодавством, вона оголошується за поданням головного санітарного лікаря України, а зараз на даній посаді немає нікого».

Директор ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського» Національної академії медичних наук (НАМН) України, член-кореспондент НАМН України Вікторія Задорожна у свою чергу зазначила: «Епідемія кору в Україні не припинялася з 2011–2012 рр. і викликана вона накопиченим зниженням рівня охоплення вакцинацією населення».

Директор інституту також сказала: «Зараз потрібно проводити протиепідемічні заходи».

«У липні 2017 р. Наказом МОЗ № 763 створено оперативний штаб МОЗ з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні, і Комітетом рік тому вже піднімалося питання невідповідності дій даного штабу і відсутності забезпечення належної вакцинації населення. Нічого за цей час не зроблено», — сказала О. Богомолець.

Завідувач кафедри клінічної імунології та мікробіології Харківської медичної академії післядипломної освіти Андрій Волянський також наголосив: «Даний спалах захворювання на кір в Україні є найбільшим на території європейського континенту у двадцять першому сторіччі і одним з найбільших в світі за цей період». При цьому він підкреслив недостатність дій відповідальних органів: «Вакцинація повною мірою так і не була запущена протягом останніх двох років. Через нестачу вакцин щепленнями були охоплені лише діти віком до 9 років, що було неприпустимо на той момент. Лише минулого року вакцинацією охопили дітей до 18 років і дорослих груп ризику. Всього цього недостатньо».

Протиепідемічні заходи з приводу кору визнано незадовільними

За підсумками розгляду даного питання Комітет прийняв рішення:

>
  • визнати протиепідемічні заходи, які вживаються МОЗ з метою ліквідації спалаху інфекції кору, незадовільними і такими, що несуть небезпеку життю і здоров’ю українських громадян, а також загрозу безпеці держави;
  • визнати роботу оперативного штабу МОЗ з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні незадовільною;
  • провести внутрішнє розслідування та визначити винних у незадовільній організації роботи штабу МОЗ щодо зупинки епідемії;
  • звернутися до Президента України щодо необхідності негайного скликання засідання Ради національної безпеки і оборони України з розгляду питання щодо епідемії кору в Україні;
  • звернутися до виконавчої гілки влади з проханням призначити головного санітарного лікаря або виконувача його обов’язків, а також розглянути доцільність оголошення епідемії кору;
  • звернутися з вимогою негайно призначити міністра охорони здоров’я;
  • на основі даних науковців підготувати статистичні матеріали щодо захворюваності на кір в Україні і направити від імені Комітету у Всесвітню організацію охорони здоров’я для оцінки об’єктивного стану речей.
  • Підписуйтеся на нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Прес-служба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами
    rada.gov.ua; komzdrav.rada.gov.ua