Захворюваність на кір: понад 15 тис. українців захворіли в січні 2019 р.

5 лютого 2019 о 14:27
896

Скільки українців захворіли на кір?

Ситуація із захворюваністю на кір в Україні залишається напруженою.  Згідно з оперативними даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, протягом 5-го тижня 2019 р. на кір захворіли 3379 осіб: 1499 дорослих та 1880 дітей. У відомстві наголошують, що щеплення – єдиний надійний захист від кору, тим більше якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

Окрім того, загалом із 28 грудня 2018 р. до 1 лютого 2019 р. на кір в Україні захворіли 15 095 осіб: 6364 дорослих та 8731 дитина.

Найвищі показники захворюваності відзначають у Львівській (загалом 2651 особа: 908 дорослих та 1743 дитини), Вінницькій (1383 особи: 588 дорослих та 795 дітей), Рівненській (1389 осіб: 457 дорослих та 932 дитини), Хмельницькій (1058 осіб: 583 дорослих та 475 дітей) областях та місті Києві (1214 осіб: 624 дорослих та 572 дитини).

Захист другою дозою вакцини важливий

МОЗ України наголошує на тому, що для надійного захисту дітей від хвороби надзвичайно важливо, щоб усі вони отримали другу дозу вакцини від кору вчасно. МОЗ України закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей за Календарем щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватися за Календарем щеплень і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти віком до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі груп ризику — військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти, освітяни і медики. Якщо ви контактували із хворим на кір, убезпечити чи значно знизити ризик захворювання може вакцинація. Зверніться до свого лікаря (терапевта, педіатра чи сімейного лікаря), щоб з’ясувати, чи маєте ви достатній захист від кору і чи потрібно вам зробити щеплення якнайшвидше.

Заяви про начебто пригнічення імунітету внаслідок щеплення не мають наукового обґрунтування

Зокрема, заяви про начебто пригнічення імунітету внаслідок щеплення та підвищені ризики ускладнень після вакцинації проти кору під час сезону грипу не мають наукового обґрунтування. МОЗ України закликає представників усіх медіа об’єднати зусилля, підтримати поширення корисної та правдивої інформації про вакцинацію проти кору та припинити поширення антинаукової чи політично вмотивованої брехні про спалах і щеплення. Маніпуляції щодо теми вакцинації та гарантованих державою вакцин наражають на смертельну небезпеку кожного українця. Крім особистого захисту від смертельно небезпечної хвороби, вакцинація забезпечує захист і тим, хто не може отримати щеплення у зв’язку з постійними чи тимчасовими протипоказаннями — завдяки колективному імунітету (коли як мінімум 95% населення навколо них вакциновані).

Надзвичайні заходи для захисту від кору

МОЗ України ініціювало надзвичайні заходи для захисту від кору. У січні 2019 р. у Львівській області розпочато фактично спецоперацію для підвищення охоплення імунізацією дітей віком від 6 до 18 років, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин. Надзвичайні заходи з імунізації дітей, що розпочнуться у Львівській області вже у другій половині лютого, заплановано також в інших регіонах України. Такі дії підтримали й у Вінниці, яка постійно займає другу позицію сумного лідерства щодо захворюваності на кір серед регіонів України. За рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Вінницькій області розпочали заходи з метою зупинення поширення кору. За згодою батьків діти отримують пропущені щеплення у школах та дитячих садках, а студентів керівники університетів направляють щепитися в центри первинної медико-санітарної допомоги міста.

Які регіони забезпечили вакцинами?

Усі регіони забезпечені вакцинами проти кору, паротиту і краснухи виробництва Бельгії та США. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна в таблиці. Зверніть увагу, що зробити щеплення вакцинами, закупленими за державний кошт, можна лише у комунальних (які часто називають «державними») закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Це ті заклади охорони здоров’я, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри.

Довідково

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю чи розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, які контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичного щеплення, перебувають у зоні ризику.

 

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.kmu.gov.ua
, moz.gov.ua