Чого буде коштувати лікарю видача підроблених довідок

4 лютого 2019 о 12:41
3315

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України повідомляє, що незважаючи на відмітки про щеплення у медичній картці дитини, ви можете звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра, і він направить на вакцинацію.

Внаслідок згубного впливу дезінформації багато батьків не захистили своїх дітей щепленнями. Натомість вони за хабар купили довідки про те, що нібито дитина вакцинована.

Чи ви готові поставити під загрозу життя своїх дітей та оточуючих?

Слід наголосити, що мотиви для таких рішень у батьків можуть бути різні, але в будь-якому разі вони неприйнятні, оскільки дії батьків ставлять під загрозу здоров’я та життя не лише їхніх дітей, які вакциновані лише на папері, але й оточуючих.

Оскільки зараз в Україні триває найбільший за останнє десятиліття спалах  кору, МОЗ України пропонує захист для всіх, хто його потребує. І просить батьків, чиї діти мають неправдиві дані щодо вакцинації, надолужити всі щеплення. Незважаючи на відмітки про щеплення у медичній картці дитини, ви можете звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра, і він направить на вакцинацію.

Якщо вам відмовляють у вакцинації — зверніться до головного лікаря/керівника медичного закладу. Якщо і там не вдалося владнати питання — у місцевий департамент охорони здоров’я.

МОЗ України співпрацює із правоохоронними органами, аби відстояти справедливість і норми закону. Але у ситуації, коли ціною питання є здоров’я і життя,  МОЗ України закликає діяти, а не займатися моралізаторством чи полюванням на відьом.

Відлучення від професії лікаря

Крім того, послідовно і вперто будуть впроваджуватися механізми, які унеможливлять видачу підроблених довідок у майбутньому. Один із найближчих кроків — електронна медична картка. Лікар вноситиме дані про щеплення в електронну систему, тож усі маніпуляції з номерами вакцин і довідок можна буде відстежити. А із введенням ліцензування для лікарів — видача підробленої довідки коштуватиме лікарю не лише посади, а й відлучення від професії.

Основні факти про кір і вакцинацію.

Докладно про вакцини, які є в Україні.

Чи можна спростувати небезпечні фейки?

Також у МОЗ України наголошують, що Всесвітня організація охорони здоров’я цього року визнала відмову від вакцинації глобальною загрозою людству.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua