Інформація, що рятує життя

7 жовтня 2011 о 14:09
500

Інформація, що рятує життя6 жовтня 2011 р. в інформаційній агенції «ЛігаБізнесІнформ» відбувся круглий стіл щодо комунікації між фахівцями охорони здоров’я і населенням для забезпечення стабільності та запобігання паніці в суспільстві у разі спалахів інфекційних захворювань.

Круглий стіл проходив у рамках проекту «Кризова комунікація — порятунок життів» , ініціаторами якого виступили МОЗ України, Всеукраїнська спілка громадських організацій «Рух за здоров’я» і німецьке Товариство міжнародного співробітництва (GIZ).

У засіданні взяли участь представники ВООЗ, ЮНІСЕФ, Товариства Червоного Хреста України, МОЗ України, Державної санітарно-епідеміологічної служби, Українського інституту грипу, громадських організацій та журналісти.

Як зазначила у своєму виступі завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Ольга Голубовська, поширення інфекційних хвороб у світі набуло певних особливостей. На сьогодні найбільш поширеними стали вірусні захворювання, в тому числі з повільним перебігом (хронічні, повільні, латентні вірусні інфекції). Збудники захворювань швидко видозмінюються, набувають резистентності до лікувальних фармакологічних засобів. З метою запобігання міжнародному розповсюдженню інфекційних захворювань у 2005 р. Україна разом із 193 країнами підписала Міжнародні медико-санітарні правила, що набули чинності у 2007 р. Документ зобов’язує країни повідомляти міжнародну спільноту про усі випадки епідемічних спалахів навіть без їх лабораторного підтвердження. На разі для України постає питання створення єдиного офіційного джерела інформації, яке кумулюватиме дані про реаль­ну ситуацію щодо рівня інфекційних захворювань у країні.

Учасники засідання підкреслювали важливе значення компетентності медичних працівників стосовно надання населенню інформації, що стосується лікувально-профілактичних заходів, залежно від конкретної епідемічної ситуації. Адже цю інформацію населення має отримувати не від політиків, не з реклами, навіть не від провізора, а лише від фахівців у галузі інфекційних хвороб.

Співпраця влади, представників засобів масової інформації та громадського суспільства щодо запобігання виникненню паніки у разі підвищення рівня інфекційних захворювань має зосереджуватися на проведенні широкомасштабної роз’яснювальної роботи за допомогою компетентних фахівців у сфері охорони здоров’я. Цьому має сприяти реалізація проекту «Кризова комунікація — порятунок життів» з урахуванням міжнародного досвіду.

Учасники круглого столу схвалили склад Координаційного комітету як головного органу щодо реалізації зазначеного проекту. Зокрема, до нього увійшли:

  • Хобзей Микола, директор Департаменту лікувально-профілактичної допомоги МОЗ України — голова Координаційного комітету;
  • Коблош Віталій, директор Департаменту нормативно-правового забезпечення МОЗ України;
  • Юрченко Тетяна, прес-секретар МОЗ України;
  • Ляшко Віктор, начальник відділу організації санітарно-епідеміологічного нагляду Державної санітарно-епідеміологічної служби України;
  • Голубовська Ольга, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця;
  • Мироненко Алла, завідувач відділення респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України;
  • Стойко Отто, головний лікар Київського міського центру здоров’я;
  • Корягін Юрій, головний лікар Дніпропетровського центру здоров’я;
  • Поліщук Микола, віце-президент Товариства Червоного Хреста України;
  • Александрін Андрій, директор Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій Центральної СЕС МОЗ України;
  • Лапій Федір, доцент кафедри дитячих інфекційних захворювань і дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика;
  • Гаврилова Ольга, голова правління ВСГО «Рух за здоров’я»;
  • Крикун Дмитро, експерт з комунікації проекту «Кризова комунікація — порятунок життів».

У Резолюції круглого столу задекларовано об’єднання зусиль та ресурсів для побудови якісної системи комунікації, зокрема через посередництво засобів масової інформації.

Від редакції

В умовах комерціалізації засобів масової інформації з прагненням підвищити свій рейтинг популярності шляхом гіпертрофії, викривлення інформації в песимістичний бік набуває вирішального значення доступність для населення об’єктивних даних щодо епідемічної ситуації в країні з коментарями-рекомендаціями незалежних фахівців, заінтересованих лише у збереженні здоров’я нації.

Юлія Єрмолова,
фото Сергія Бека