Нові технічні вимоги до МІС: що зміниться для медичних працівників?

7 вересня 2023 о 18:00
2805

Електронна система охорони здоровʼя (ЕСОЗ) розширює свої масштаби! Так, окрім появи нових сервісів, у системі постійно вдосконалюється вже існуючий функціонал.

Усі зміни, які розробляються командою впровадження ЕСОЗ, завчасно відображаються в технічних вимогах до медичних інформаційних систем (МІС).

Так, нещодавно наказом Національної служби здоровʼя України від 06.09.2023 р. № 520 затверджена нова редакція технічних вимог до МІС, яка включає деякі важливі зміни.

Сьогодні ми розповімо детальніше, що змінюється для медичних працівників з новою редакцією технічних вимог.

1. Командою ДП «Електронне здоровʼя» розроблено вимоги до обліку електронних рецептів на медичні вироби надавачами медичних послуг, а також в аптечному закладі.

Невдовзі для користувачів ЕСОЗ зʼявиться функціонал виписування та погашення електронного рецепта на медичні вироби.

Нагадуємо, що вже в жовтні в програмі реімбурсації вперше з’являться медичні вироби — тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові для індивідуального глюкометра.

Відпуск тест-смужок почне здійснюватися за електронним рецептом. Процес виписування та погашення електронних рецептів задля реімбурсації медичних виробів (тест-смужок) не відрізнятиметься від лікарських засобів та буде знайомий лікарям та фармацевтам, які вже працюють з іншими напрямками реімбурсації.

2. Оновлено вимоги до роботи із записами про ідентифікованих пацієнтів в ЕСОЗ.

Відповідні зміни усувають помилку, яка перешкоджала лікареві зареєструвати пацієнта в ЕСОЗ за ІD-карткою та неправильним унікальним номером запису в реєстрі (УНЗР). Відтепер така можливість буде доступна.

3. Оновлено вимоги до роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність (МВТН).

Також до вимог до роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність внесені зміни, які дозволять більш зручно та коректно працювати з МВТН.

• Перша зміна стосується зазначення терміну непрацездатності для категорії непрацездатності «Вагітність та пологи».

Тепер лікар матиме змогу після вказання «Дати початку непрацездатності» обрати один з передбачених законодавством термінів, що дозволятиме автоматично заповнити «Дату закінчення непрацездатності».

Це спростить роботу лікаря, оскільки тепер йому не потрібно самостійно вираховувати термін непрацездатності — тим самим мінімізується можливість здійснити помилку в терміні, а також скорочується час на формування медичного висновку зазначеної категорії.

• Друга зміна стосується автоматичного заповнення більшості даних при створенні уточнювального МВТН. Ця зміна є особливо корисною, якщо уточненню підлягають кілька пов’язаних МВТН, створених для неідентифікованого пацієнта.

Зауважимо, що ця зміна має рекомендаційний характер для МІС. Отже, якщо МІС на своєму боці впровадить цю доробку, то лікарю більше не потрібно буде в уточнювальному МВТН вказувати дати початку та закінчення непрацездатності, а також додаткові відмітки у блоці розширених даних про МВТН у разі їх наявності (відмітки, що непрацездатність пов’язана з нещасним випадком на виробництві, порушення режиму лікування, дату порушення режиму та ін.).

Ця зміна суттєво спростить роботу лікаря, а також мінімізує час на створення медичного висновку та можливість здійснення помилок.

Звертаємо вашу увагу, що усі зазначені зміни стануть доступними користувачам після успішного проходження МІС тестування на відповідність актуальним технічним вимогам.

Відстежувати статус тестувань вашої МІС за новими змінами можна на сайті системи в розділах: 

Підключені МІС, Статуси тестування МІС на рівні ПМД, Статуси тестування МІС на рівні СМД.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис»