Показник кількості внутрішньолікарняних інфекцій в Україні занижений

5 квітня 2016 о 14:42
1052

Показник кількості внутрішньолікарняних інфекцій в Україні заниженийЗ необхідністю об’єктивної реєстрації нозокоміальних (внутрішньолікарняних) інфекцій погодилися учасники міжнародного конгресу «Людина та ліки» — Україна, що проходив днями у столиці.

Як зазначила у своїй доповіді Тетяна Глушкевич, завідувач бактеріологічної лабораторії ДУ «Український центр з конт­ролю й моніторингу захворюваності Міністерства охорони здоров’я України», ризик зараження внутрішньолікарняними інфекціями (ВЛІ) актуальний для кожної без винятку системи охорони здоров’я. Тому залишати цю проблему поза увагою не можна.

В Україні офіційна статистика захворюваності на ВЛІ не відображає істинної картини. Щороку реєструють лише декілька тисяч випадків ВЛІ. Зокрема, за 2015 р. зафіксовано трохи більше 4,5 тис. випадків.

«Виходячи із показника захворюваності на ВЛІ у світі, який оприлюднює Всесвітня організація охорони здоров’я, реальна картина в Україні може бути на порядок вищою», — актуалізувала тему у вступному слові Олена Фенюк, начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

«Санітарно-епідеміологічні питання у медичних закладах досить рідко висвітлюються на конференціях, тому дуже важливо організовувати подібні майданчики для обміну думками, поглядами, професійними переконаннями», — наголошує Світлана Доан, доктор медичних наук, професор кафедри епідеміології Київського медичного університету, радник голови Держсанепідслужби з вірусології. Практик може отримати рекомендації, як налагодити роботу своєї установи, щоб не допустити розвитку і поширення ВЛІ.

Порівнюючи статистичні дані США, ЄС та України щодо нозокоміальної інфекції, можна зробити висновки, що у нашій країні ця, властива усьому світові проблема відсутня. Денис Білько, кандидат біологічних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», повідомляє, що за оціночними розрахунками кількість випадків ВЛІ в Україні може сягати 900 тис.

Нагадаємо, ВЛІ — це інфекційні захворювання, пов’язані з перебуванням, лікуванням, обстеженням, зверненням за медичною допомогою до лікувально-профілактичного закладу. Приєднуючись до основного захворювання, ВЛІ погіршують перебіг і прогноз хвороби. Спектр збудників у кожному стаціонарі може бути різний і залежить від його профілю, застосування антибіотиків тощо. Найчастіше збудниками нозокомінальних інфекцій є бактерії, рідше — віруси, гриби та найпростіші.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.dsesu.gov.ua/