Для громадського обговорення оприлюднено Концепцію розвитку системи громадського здоров’я

14 березня 2016 о 16:20
739

Для громадського обговорення оприлюднено Концепцію розвитку системи громадського здоров’яНа офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України для громадського обговорення оприлюднено проект розпорядження Кабінету Міністрів України (КМУ), яким пропонується затвердити Концепцію розвитку системи громадського здоров’я в Україні (далі — Концепція), відповідно до якої держава розглядає здоров’я населення як одну з найбільших цінностей, яка є необхідним компонентом розвитку та соціально-економічного процвітання України.

Зауваження та пропозиції протягом місяця приймають у Департаменті громадського здоров’я МОЗ України.

У паперовому вигляді їх можна надіслати за адресою:

01601, Київ, вул. Грушевського, 7;

у електронному — на е-mail: [email protected].

Контактна особа: начальник відділу законодавчих ініціатив Департаменту громадського здоров’я МОЗ України Н.В. Півень, тел.: (044) 253-82-66.

У Концепції зазначається, що наявна система охорони здоров’я, яка збереглася з радянського періоду, спрямована на утримання лікарень, з надзвичайно фрагментованим управлінням, постійними оглядами та послугами, що зосереджені на лікуванні нетяжких гострих станів та фактичною відсутністю профілактики. Цим документом пропонується визначити «систему громадського здоров’я» як комплекс інструментів, процедур та заходів, що реалізуються державними та недержавними інституціями для зміцнення здоров’я населення, запобігання захворюванням, подовження активного та працездатного віку та заохочення до здорового способу життя шляхом об’єднаних зусиль усього суспільства. Також зазначається, що вона має доповнювати систему медичного обслуговування, стримувати витрати на нього та впливати на доступність медичної допомоги для найбільш уразливих верств населення.

Завдання Концепції полягає у:

  • створенні єдиної системи громадського здоров’я (зокрема, консолідація аналітичних, дослідних, лабораторних установ профільного міністерства та створення єдиного Центру громадського здоров’я МОЗ України (далі — Центр громадського здоров’я) шляхом об’єднання існуючих установ і закладів Міністерства та Державної санітарно-епідеміологічної служби України та ін.);
  • вдосконаленні законодавчої бази (визначення на законодавчому рівні засад державної політики у сфері громадського здоров’я та прийняття нового закону щодо громадського здоров’я тощо);
  • розвитку можливостей МОЗ України та Центру громадського здоров’я (посилення інформаційно-аналітичної складової, у тому числі шляхом удосконалення та уніфікації підходів і практик до статистичної звітності та впровадження єдиних інформаційних систем і технологій тощо);
  • проведенні інформаційної та комунікаційної політики у сфері громадського здоров’я (організація загальнонаціональних інформаційно-просвітницьких кампаній щодо шляхів запобігання захворюванням та переваг здорового способу життя тощо);
  • удосконаленні фінансування та консолідації державних ресурсів для системи громадського здоров’я (передбачення цільових видатків на виконання загальнодержавних і регіональних програм профілактичного спрямування із залученням коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством).

Концепцією закріплено етапи її реалізації, якими передбачено у 2016 р. створення інституційних та законодавчих засад для реформування системи громадського здоров’я.

У 2017 р. планується налагодити міжсекторальну співпрацю та запровадити сучасні методи роботи (забезпечення адаптації законодавства до такого ЄС у найбільш актуальних сферах; формування або перегляд програм у сфері громадського здоров’я, які мають першочергове значення (вакцинація, туберкульоз); створення мережі обласних центрів громадського здоров’я та ін.).

У період 2018–2019 рр. планується продовжувати адаптувати законодавство України до такого ЄС та удосконалювати фінансову й матеріальну бази, що включатиме покращення оснащення лабораторної мережі, створення референс-лабораторій (за напрямами, де вони наразі відсутні), запровадження новітніх технологій, практик та методик досліджень, розробку та впровадження нових механізмів фінансування системи громадського здоров’я.

Очікується, що реалізація Концепції, зокрема, сприятиме зниженню захворюваності, смертності та інвалідизації, пов’язаних з інфекційними та неінфекційними захворюваннями. Фінансування заходів з реалізації Концепції планується здійснювати з державного та місцевих бюджетів у межах асигнувань, що передбачаються в бюджетах, а також за рахунок міжнародної технічної та фінансової допомоги.

Окрім цього, проект документа визначає, що у разі його прийняття МОЗ України разом із зацікавленими центральними та місцевими органами виконавчої влади у 3-місячний строк повинні будуть розробити та подати Уряду проект плану заходів щодо реалізації схваленої Концепції.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.dsesu.gov.ua