Покроковий план дій МОЗ України буде представлено громадськості найближчим часом

4 грудня 2014 о 17:35
490

Покроковий план дій МОЗ України буде представлено громадськості найближчим часомНовопризначений міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі під час виступу на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив про те, що в національній системі охорони здоров’я будуть проведені не косметичні зміни, а запроваджуватиметься системна робота, що дозволить державі мати економічний та суспільний поступ, якому немає аналогів у світі, і докорінно змінить вектори впливу на пострадянському просторі.

Для цього в Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України має працювати компетентна команда вмотивованих фахівців, яка буде рухатися вперед, впроваджуватиме інноваційні технології, намагаючись змінити діючу систему. На думку О. Квіташвілі, в Україні першочергово необхідно запобігти такій «хворобі», як корупція, яка з’їдає країну зсередини.

Водночас в інтерв’ю виданню «Дело» міністр повідомив, що поки не бачить готовності України до переходу на повністю страхову медицину, оскільки на сьогодні більша кількість коштів витрачається на збереження інфраструктури, а не на сервіс. «У таких умовах не погодиться працювати жодна страхова компанія», — підкреслив він.

На думку міністра, українська медицина може працювати у трьох різних форматах. Це може бути страхова медицина, госп­розрахунок, платна медицина, де тарифи встановлюватиме МОЗ України. При цьому всі три варіанти можуть існувати паралельно. Нові принципи роботи системи охорони здоров’я необхідно закласти в Державний бюджет на 2015 р.

О. Квіташвілі зазначив, що покроковий план дій МОЗ України вже фактично готовий і найближчим часом буде презентований громадськості. Міністр запевнив, що перші результати реформи будуть помітні вже в наступному році.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.moz.gov.ua, http://www.kmu.gov.ua, http://www.pravda.com.ua