МОЗ України готує алгоритми психологічної та ортопедичної реабілітації постраждалим у зоні АТО

3 вересня 2014 о 14:23
940

У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України готують алгоритм надання психологічної реабілітації та ортопедичної реабілітації для учасників військової операції у Східному регіоні України.

На виконання доручень заступника міністра — керівника апарату МОЗ України Василя Лазоришинця фахівці відповідних напрямків вдосконалюють систему збору статистичних даних про пацієнтів із подальшим кількісним плануванням організації протезування та реабілітації. Дуже важливе налагодження прямого контакту між спеціалістами фізичної реабілітації, які ведуть пацієнта, та співробітниками протезних закладів, які забезпечують протезування.

В. Лазоришинець підкреслив, що з огляду на те, як розгортаються події в країні, ми добре розуміємо, що напрямок реабілітації, якому в нас ніколи не надавали належної уваги, потрібно вибудовувати. І коли кажуть, що війна почала реформу медицини за фактом, це свідчення того, як життя змушує діяти: ми не дискутуємо про переваги того чи іншого проекту, а спільно створюємо цей напрямок допомоги, починаючи від реєстру хворих, закінчуючи максимальною адаптацією пацієнтів до життя.

Нагадаємо, згідно з Порядком забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 р. № 321, окремим категоріям населення, які мають право на пільги, безоплатно встановлюються та видаються:

  • протези верхніх та нижніх кінцівок;
  • ортези на верхні та нижні кінцівки;
  • ортези на хребет;
  • ортопедичне взуття та ортези на стопу;
  • засоби пересування (крісла-коляски, палиці, милиці, ходунки тощо);
  • допоміжні засоби для особистого догляду і захисту (наколінники, налікотники, пристосування для підтримки кінцівок, чохли та ін.);
  • допоміжні засоби для особистої гігієни та самообслуговування (засоби для одягання, захоплювачі, пристосування для утримання інструментів, сидіння для ванни, туалетні стільці тощо).

У Держбюджеті України на 2014 р. на забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації передбачено 568 із 985 млн грн., що задовольняє потребу у коштах лише на 58% (100% — дітей-інвалідів, 51,5% — інвалідів та окремих категорій населення). Разом з тим на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 15.08.2014 р. та з метою забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації учасників АТО, Міністерство соціальної політики звернулося до Прем’єр-міністра України з проханням доручити Міністерству фінансів під час підготовки змін до Держбюджету України на 2014 р. врахувати збільшення за відповідним напрямом на 232,9 млн грн.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.moz.gov.ua/