Украинский Медицинский Журнал
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Украинский Медицинский Журнал
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 1(141) – I/II 2021
  • Всі новини
2014-06-11 :
  • Лікарю-практику

Вкусовые предпочтения определяются генетическими факторами

Котикович Ю.С.

  • Издательство «МОРИОН»

Резюме. Результаты исследования итальянских ученых, представленные на Ежегодной конференции Европейского общества генетиков

Итальянские ученые Никола Пирасту (Nicola Pirastu) и Антониетта Робино (Antonietta Robino) на Ежегодной конференции Европейского общества генетиков (European Society for Gene­tics) представили доклад о влиянии генетических особенностей человека на его вкусовые пристрастия. Они полагают, что новые данные, полученные в ходе проведенного исследования, могут помочь в персонализации питания с целью разработки рационов для лиц с предрасположенностью к ожирению, депрессии или другим хроническим заболеваниям.

Большинство предыдущих исследований было сфокусировано в основном на изучении специфических вкусовых рецепторов, в частности рецепторов, ответственных за распознавание горького вкуса. В ходе некоторых из них ученые доказали наличие генетической подоплеки в интенсивности восприятия отдельных соединений, таких как кофеин или хинин. В данной работе исследователям удалось расширить имеющиеся знания о влиянии генома на пищевые пристрастия и способность к распознаванию различных вкусов. Для этого они провели полногеномное исследование 2300 итальянцев и 1755 жителей других стран из Европы и Центральной Азии. Оказалось, что 17 независимых генов оказывают влияние на восприятие вкуса таких пищевых продуктов, как артишок, бекон, кофе, цикорий, шоколад, сыр, мороженое, хлеб с маслом, апельсиновый сок, йогурт, белое вино и грибы. Авторы исследования отметили, что ни один их этих генов не связан с вкусовыми или обонятельными рецепторами. Они подчерк­нули, что на сегодняшний день еще предстоит провести множество исследований для того, чтобы понять, как характеристики конкретных продуктов влияют на генетическую модель индивидуума. Например, в ходе работы выявлена сильная связь между геном HLA-DOA и любовью к белому вину, однако чем вызвана данная ассоциация и какими компонентами вина она может быть обусловлена, на данный момент остается неясным.

В ходе второй части исследования, обследуя 900 здоровых взрослых жителей Северо-Востока Италии, ученые установили наличие взаимосвязи между предпочтением соленой пищи и вариациями последовательности ДНК в гене KCNA5, известном как ген, определяющий пристрастие к соли млекопитающими. Не удивительно, что такое генетически обусловленное предпочтение соленой пищи является фактором риска развития артериальной гипертензии и сердечно-сосудистых заболеваний.

В настоящее время известно о влиянии генетических факторов на восприятие сладкого, горького и вкуса умами — вкуса белковых соединений и аминокислот, например глутамата натрия. Однако о влиянии этих факторов на идентификацию соленого вкуса и предпочтение соленых продуктов известно мало. Вероятно, определение рецепторов, ассоциированных с индивидуальными отличиями в восприятии соленого, поможет понять, каким образом различия в хемочувствительности могут оказывать влияние на выбор пищевых продуктов и, следовательно, на пищевое поведение. Ученые надеются, что полученные результаты помогут специалистам по-новому взглянуть на проблемы лечения хронических заболеваний, таких как ожирение, в которых большое внимание уделяется физиологическим особенностям пациента, а не вкусовым предпочтениям.

    • Mientka M. (2014) Food preferences based on genetics: how personlized nutrition may fight depression and obesity. Medicaldaily, Junе 1 (http://www.medicaldaily.com/food-preferences-based-genetics-how-personlized-nutrition-may-fight-depression-and-obesity-285814).

Юлия Котикович

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Повний текст статті у форматі pdf
Ключові слова:
артериальная гипертензия, гены, депрессия, диеты, ожирение, рецептор
Спеціальності:
Генетична та регенеративна медицина
Перегляди: 249
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua