Питання якості продуктів харчування населення України взято під контроль

23 січня 2014 о 17:43
556

Стійкі несприятливі зміни у структурі харчування населення України, які відбуваються протягом останніх років, визивають занепокоєння медиків та організаторів охорони здоров’я, адже, як свідчать дані світової статистики, 70–80% захворювань людей є результатом неповноцінного харчування. Раціоналізацію харчування населення та забезпечення якості харчових продуктів, поряд із соціальними та екологічними факторами, відносять до найважливіших чинників, що визначають здоров’я нації, її потенціал та перспективи розвитку.

Сьогодні віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко провів нараду з питань забезпечення здорового харчування населення, під час якої обговорено питання контролю за якістю продуктів харчування, відповідності українських технічних регламентів європейським, тенденцій щодо структури споживання в Україні тощо.

За словами К. Грищенка, дефіцит вітамінів, макро- і мікроелементів, тваринного білка став масовим постійно діючим негативним чинником. Диспропорція у хімічному складі раціону харчування є основним чинником ризику розвитку аліментарних хвороб.

«Стрижнем державної політики в галузі здорового харчування має стати не лише підвищення життєвого рівня населення країни, а й розвиток культури здорового способу життя, запобігання розвитку хронічних і неспецифічних захворювань, задоволення потреб кожної людини в генетично безпечній їжі для відновлення здоров’я та підтримання його на належному рівні», — наголосив урядовець.

За результатами наради вирішено створити робочу групу під керівництвом Міністерства хорони здоров’я України та Міністерства аграрної політики та продовольства України, яка разом із представниками провідних наукових закладів розробить план заходів для підвищення якості та безпеки продуктів харчування.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.kmu.gov.ua