Українські й литовські онкологи уклали угоду про співпрацю

21 листопада 2013 о 17:21
436
Спеціальності :

Інститут онкології Вільнюського університету та Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р.Є. Кавецького НАН України уклали угоду про співробітництво у галузі науки і технологій.

Це відбулося у місті Вільнюсі за участю Надзвичайного і Повноважного Посла України в Литовській Республіці Валерія Жовтенка. Пан Посол наголосив на важливості підписання Угоди про наукове співробітництво в період, коли Литва головує в Раді Європейського Союзу, а Україна в листопаді готується підписати договір про асоційоване членство в Європейському Союзі.

Документ, який підписали директор Інституту онкології Вільнюського університету, професор Нарімантас Евалдас Самалавічюс та директор Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р.Є. Кавецького, професор Василь Чехун, передбачає розширення співпраці в галузі онкології. Зокрема, обмін сучасною методичною та науково-практичною інформацією, а також візитами науковців і клініцистів; проведення спільних наукових досліджень з актуальних проблем онкології; організацію і проведення конференцій та семінарів для аналізу результатів двосторонніх наукових досліджень і застосування їх у практичній онкології; спільні публікації за результатами досліджень у виданнях із високим імпакт-фактором; забезпечення якісного лікування литовських і українських громадян у рамках реалізації співробітництва в галузі науки і технологій.

Основна ж мета роботи литовських та українських учених-онкологів передбачає спільні дослідження в галузі онкології. Сторонами визначено деякі з них: у напрямі генних технологій; онкоімунології; біомаркерів; спрямованої таргетної доставки протипухлинних препаратів; оптичної діагностики; фотодинамічної терапії; конструювання та тестування протипухлинних вакцин. Звісно, що цими напрямами дослідження обмежуватися не будуть.

Зі слів В. Чехуна, укладена угода — один із перспективних сучасних проектів не лише в рамках проблеми подолання раку, над якою працюють учені, а й у співпраці з Європейським Союзом. Адже перед українськими науковцями реально з’явився місточок, через який вони зможуть впевнено і своєчасно долучитися до роботи у програмах Європейського Союзу, що безпосередньо стосуються онкологічних досліджень. Він також зазначив, що досвід Литви, з яким він мав нагоду ознайомитися, чітко продемонстрував, наскільки швидко база для наукових досліджень Інституту онкології Вільнюського університету набула вчасного змісту як матеріально-технічного, так і методичного. Це означає, що тепер українські вчені зможуть теж швидко включитися в цей процес, який повністю відповідатиме світовим нормам і вимогам до сучасних досліджень. Але це — одна складова.

А старт реальній співпраці українським та литовським онкологам дадуть молоді вчені двох інститутів. Невдовзі вони здійснять двосторонні візити для того, щоб познайомитися один з одним і обговорити спільні дослідження. Перш за все, йдеться про проекти з протипухлинних вакцин (інтерес до них у литовських колег величезний) та проекти з подолання шляхів лікарської резистентності.

Учені-онкологи з Литви запросили науковців з Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р.Є. Кавецького скористатися можливостями надсучасної лабораторії для досліджень біофізики раку й нанотехнологій, фотодинамічної терапії. Більше того, і українські, й литовські вчені не є новачками в цій сфері, тому готові об’єднати потенціал і ресурс для відкритої та чесної співпраці.

До речі, 60% усіх досліджень в Інституті онкології Вільнюського університету — це трансляційні дослідження, спрямовані для впровадження у клінічну практику.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.nas.gov.ua