Український Медичний Часопис
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Меню
  • Головна
  • Новини
  • Публікації
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Фахові заходи
  • БПР
  • Протоколи та настанови
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Автори
  • Організації
  • Рубрики
    Назад
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Без рубрики
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    Назад
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Викладачі
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • English
  • Рус/Укр
Український Медичний Часопис
Знайти...
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Без рубрики
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Викладачі
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 1-2 (147-148) – I/IV 2022
  • Всі новини
2013-09-02 :
  • Лікарю-практику

Употребление некоторых фруктов снижает риск развития сахарного диабета, а других — наоборот, повышает

Жигунова А.К.

  • Редакция «Украинского медицинского журнала»

Резюме. Фруктовые соки также повышают риск развития сахарного диабета 2-го типа

Регулярное употребление некоторых фруктов (в том числе и сухофруктов) благодаря наличию в них волокон клетчатки и антиоксидантов может существенно снизить риск развития сахарного диабета (СД) 2-го типа. В то же время употребление фруктовых соков, наоборот, способно повысить этот риск — к таким выводам пришли ученые из Гарвардской школы общественного здоровья (Harvard School of Public Health), Бостон, США, на основании анализа результатов трех крупных когортных исследований.

Ранее проведенные эпидемиологические исследования продемонстрировали неоднозначные результаты, что, возможно, произошло из-за несоответствия между ними по виду фруктов, различных дизайнов исследований и методов оценки полученных данных.

Для окончательного разъяснения этого вопроса Исао Мураки (Isao Muraki) и его коллеги проанализировали информацию о 66 105 женщинах из Nurses’ Health Study (1984–2008), 85 104 женщинах из Nurses’ Health Study II (1991–2009) и 36 173 мужчинах из с Health Professionals Follow-up Study (1986–2008) (все без серьезных хронических заболеваний на момент начала и в ходе исследований). Все участники каждые 2 года отвечали на вопросы касательно их здоровья и образа жизни, включая питание.

Участники с СД (в том числе подозрением на СД) или сердечно-­сосудистыми и онкологическими заболеваниями, а также получавшие слишком калорийное или, наоборот — низкокалорийное питание, были исключены из исследования.

В целом на протяжении 3 464 641 человеко-лет наблюдения у 12 198 участников развился СД 2-го типа. При мультифакториальном анализе с учетом факторов риска развития СД (индивидуальных, диетических, связанных с образом жизни) установлено, что каждые 3 порции любых фруктов в неделю ассоциируются со снижением риска развития СД 2-го типа (отношение рисков (ОР) 0,98; 95% доверительный интервал (ДИ) 0,96–0,99).

Напомним, под порцией Министерство сельского хозяйства США (United States Department of Agriculture — USDA) подразумевает объем фруктов или овощей, составляющих примерно ½ чашки (для зелени типа шпината, салата — 1 чашку). USDA и ранее рекомендовало включать в ежедневный рацион по 2 чашки овощей и фруктов, однако без уточнений по поводу того, какие именно фрукты и овощи лучше выбрать. Для того чтобы дать населению возможность определиться с объемами порции, Центры по конт­ролю и профилактике заболеваний (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) на своем сайте размещают фотографии порции наиболее популярных фруктов и овощей с разъяснениями.

При дальнейшем анализе установлено, что некоторые фрукты способны принести бóльшую пользу для профилактики СД (при условии употребления минимум 3 порций таких фруктов еженедельно):

  • наиболее сильно снижает риск черника — на 26% (ОР 0,74; 95% ДИ 0,66–0,83);
  • виноград и изюм — на 12% (ОР 0,88; 95% ДИ 0,83–0,93);
  • яблоки и груши — на 7% (ОР 0,93; 95% ДИ 0,90–0,96);
  • бананы — на 5% (ОР 0,95; 95% ДИ 0,91–0,98);
  • грейпфруты — на 5% (ОР 0,95; 95% ДИ 0,91–0,99).

Употребление мускусной дыни (канталупы), наоборот, повышает риск развития СД 2-го типа на 10% (ОР 1,10; 95% ДИ 1,02–1,18), а фруктового сока — на 8% (ОР 1,08; 95% ДИ 1,05–1,11).

При этом замена фруктового сока на любые цельные фрукты (3 порции в неделю) само по себе снижает риск развития СД 2-го типа на 7% (95% ДИ 4–9%); замена на чернику — на 33% (95% ДИ 24–40%), на виноград и изюм — на 19% (95% ДИ 14–24%), на яблоки и груши — на 14% (95% ДИ 11–18%), на бананы — на 13% (95% ДИ 9–16%), на грейпфруты — на 12% (95% ДИ 8–17%). Такой же эффект ожидается и при замене фруктовых соков на чернослив (снижение риска на 18%), персики, сливы и абрикосы (11%), апельсины (8%).

По мнению авторов исследования, увеличение доли в рационе таких фруктов, как ежевика, виноград и изюм, яблоки, может быть рекомендовано как средство первичной профилактики многих хронических заболеваний, в том числе СД 2-го типа.

Barber J.Jr. (2013) Consumption of certain fruits linked to lower diabetes risk. Medscape, Aug 29 (http://www.medscape.com/viewarticle/810244).

Centers for Disease Control and Prevention (2012) What Counts as a Cup? (http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/fruitsvegetables/cup.html#cup).

Center for Nutrition Policy and Promotion, U.S. Department of Agriculture (2005) Dietary Guidelines for Americans (http://www.health.gov/DietaryGuidelines/dga2005/document/default.htm).

Muraki I., Imamura F., Manson J.E. et al. (2013) Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ, 347: f5001.

Алина Жигунова

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
антиоксиданты, виноград, дыня, здоровое питание, изюм, клетчатка, сахарный диабет, фактор риска, флавоноиды, фруктовый сок, фруктоза, черника, яблоко
Спеціальності:
Ендокринологія, Терапія, загальна практика
Перегляди: 1231
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua