Обережно! Сезон гострих кишкових інфекцій — відкрито

8 липня 2013 о 17:12
900
Спеціальності :

Традиційно з початком літнього сезону зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції. Як повідомив перший заступник головного державного санітарного лікаря України Олександр Кравчук під час брифінгу, який відбувся на початку липня 2013 р. в Міністерстві охорони здоров’я України, протягом квітня–червня цього року в Україні зафіксовано 14 спалахів гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждала 221 особа, з них — 101 дитина.

Зокрема, у червні 2013 р. зареєстровано 7 спалахів гострих кишкових інфекцій, з яких 2 — в дошкільних навчальних закладах: № 455 Дніпровського району Києва (постраждали 45 осіб, серед яких 43 вихованця та 2 співробітники закладу) та № 104 Корабельного району Миколаєва (захворіли 5 дітей ясельної та 1 дитина середньої групи); 5 спалахів серед населення інших областей: у Чернівецькій області постраждали 7, Полтавській — 7, Хмельницькій — 6, Черкаській — 10, Миколаївській — 11 осіб.

З метою ліквідації спалахів Державною санітарно-епідеміологічною службою (далі — Держсанепідслужба) України задіяно комплекс протиепідемічних заходів щодо їх локалізації та ліквідації. Встановлено, що основними збудниками кишкових захворювань в цих ситуаціях були: Salmonella enteritidis та ротавіруси (Rotavirus). Причиною виникнення спалахів стало недотримання суб’єктами господарювання вимог санітарного законодавства та побутова недбалість населення.

Перший заступник головного державного санітарного лікаря України також повідомив, що згідно з інформацією Міністерства охорони здоров’я Російської Федерації, в цій країні на території двох сусідніх з Україною областей зараз спостерігається суттєвий підйом захворюваності на ентеровірусну інфекцію.

Зокрема, станом на 01.07.2013 р. у Ростові-на-Дону на ентеровірусну інфекцію захворіли 189 дітей, з яких у 88 діагностовано серозний менінгіт. Серед захворілих більшість становили діти дошкільного віку, які відвідували дитячі дошкільні заклади. Також у Липецькій області ентеровірусною інфекцією уражено 254 особи, у тому числі 88 з підтвердженим діагнозом серозного менінгіту. Однак спалахи у цих двох регіонах виявилися не пов’язаними між собою, оскільки збудники хвороби були різними. Так, у Липецькій області збудник ентеровірусної інфекції викликав клінічно більш легку форму захворювання, ніж ентеровірус у Ростові-на-Дону. У Москві на стаціонарному лікуванні перебуває 51 дитина із ентеровірусними захворюваннями. Важкого перебігу захворювання не зафіксовано.

У зв’язку з цим територіальним органам Держсанепідслужби України доручено посилити моніторинг за розповсюдженням ентеровірусів у зовнішньому середовищі, забезпечити належний контроль за якістю питної води та санітарно-гігієнічним станом зон рекреації, нагляд за станом здоров’я осіб, які перетинають державний кордон, а також посилити санітарно-просвітницьку роботу серед населення щодо необхідності дотримання гігієнічних вимог, спрямованих на попередження інфікування ентеровірусами.

О. Кравчук зазначив, що в Україні зафіксовано лише поодинокі випадки ентеровірусних захворювань. При цьому він нагадав, що ентеровірусні інфекції — це група гострих інфекційних захворювань, які характеризуються різноманіттям клінічних проявів від легких гарячкових станів до важких менінгітів. Серозний вірусний менінгіт є найбільш типовою і важкою формою ентеровірусної інфекції. Головними симптомами останнього є висока температура тіла, виражений головний біль, блювання, не пов’язане з прийомом їжі, біль у спині, подразнення носоглотки, гіпертонус м’язів потилиці (неможливо нахилити голову і притиснути підборіддя до грудей). За наявності цих симптомів слід негайно звернутися до лікаря.

У багатьох випадках людина може бути носієм ентеровірусної інфекції, заражаючи інших, але сама не відчуватиме симптомів хвороби. Наразі налічують близько 70 видів збудників цього інфекційного захворювання. Вони стійкі до змін зовнішнього середо­вища, тривалий час можуть зберігатися в стічних водах, плавальних басейнах, відкритих водоймах, предметах побуту, продуктах харчування (молоко, фрукти, овочі). Вірус швидко гине у процесі прогрівання, кип’ятіння. Можливі шляхи передачі інфекції: повітряно-краплинний, контактно-побутовий, харчовий і водний.

Слід пам’ятати про основний засіб профілактики кишкових інфекцій — миття рук. Крім того, для пиття варто використовувати лише якісну воду, уникати контакту під час великих скупчень людей. Після злив необхідно уникати купання у водоймах, оскільки з дощовою водою до річок та озер зазвичай потрапляє велика кількість збудників небезпечних хвороб. Зокрема, з цієї причини через погіршення епідеміологічних показників проб води станом на 01.07.2013 р. в Одесі заборонено купання на всіх міських пляжах.

Під час брифінгу О. Кравчук нагадав також про небезпеку вуличних фаст-фудів та купівлю продуктів у місцях, для цього не призначених. Через спеку вживання таких продуктів може бути небезпечним, оскільки у більшості випадків страви зберігаються у неправильних умовах. Перший заступник головного державного санітарного лікаря України зауважив, що мова йде про приватних підприємців, які ведуть господарську діяльність за спрощеними умовами, тож, згідно з українським законодавством, Держсанепідслужба України не має права їх перевіряти у плановому порядку, а лише у випадку виникнення харчового отруєння. Тому слід пам’ятати, що хоча законодавчо відповідальність за безпеку своїх виробів несуть виробники, завдання збереження власного здоров’я лежить на споживачеві.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua, www.dsesu.gov.ua