Тривають перевірки виконання заходів із протидії туберкульозу

1 липня 2013 о 15:41
452

Як повідомляло наше видання, представники Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням (далі — Держслужба України соцзахворювань) проводять низку заходів щодо організації ефективного впровадження Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги за темою «Туберкульоз» у діяльність фтизіатричної служби.

Так, влітку 2013 р. Держслужба України соцзахворювань розпочала низку моніторингових візитів до регіонів України з метою перевірки стану виконання загальнодержавних заходів протидії захворюванню на туберкульоз. Зокрема, йдеться про впровадження Уніфікованого клінічного протоколу та надання методичної допомоги в розробці локальних клінічних протоколів.

Моніторингові візити здійснюються на виконання наказу МОЗ України «Про здійснення перевірок виконання заходів з протидії туберкульозу», пунктів 3 та 6 статті 6 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» та пункту 2 додатка 2 до Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012–2016 роки, затвердженої Законом України від 16.10.2012 р. № 5451-VI, та з метою надання практичної допомоги в ефективній реалізації заходів з діагностики та лікування туберкульозу.

Наприкінці червня 2013 р. голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна здійснила перший із запланованих візитів до Дніпропетровської області у складі комісії з проведення перевірок та надання практичної допомоги в ефективній реалізації заходів із діагностики та лікування туберкульозу. До складу комісії також увійшла заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи Донецької обласної клінічної туберкульозної лікарні, радник міністра охорони здоров’я України Ганна Ковальова та інші представники державних установ, а також науковці.

Знайомлячись із роботою фтизіатричної галузі Дніпропетровської області комісією було враховано, наскільки фтизіатрами на сьогодні використовуються нормативні та законодавчі нововведення, рівень прихильності до проблеми поширення соціально небезпечних захворювань з боку місцевої влади тощо.

Планується, що до кінця липня фаховими перевірками буде охоплено ще 6 регіонів: Автономна Республіка Крим, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Херсонська області.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.dssz.gov.ua