Роз’яснення МОЗ України щодо Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики

26 червня 2013 о 17:41
1017

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України узагальнило запити суб’єктів господарювання та громадських організацій стосовно Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики та повідомляє наступне:

Щодо пункту 2.5 Ліцензійних умов

Відповідно до частини першої Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» ліцензійні умови — це установлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов’язкових для виконання при провадженні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» ліцензійні умови є нормативно-­правовим актом, положення якого встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження певного виду господарської діяльності.

Суб’єкт господарювання зобов’язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов.

У ліцензійні умови щодо видів господарської діяльності, для провадження яких необхідні спеціальні знання, включаються кваліфікаційні вимоги до працівників суб’єктів господарювання — юридичних осіб та (або) до фізичних осіб — підприємців.

У разі якщо для провадження певних видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, необхідні особливі вимоги щодо будівель, приміщень, обладнання, інших технічних засобів, такі вимоги включаються до ліцензійних умов.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені наказом МОЗ України від 30 листопада 2012 р. № 981 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 02 лютого 2011 р. № 49», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20 грудня 2012 р. за № 2131/22443 та опублікованим в Офіційному віснику України від 8 січня 2013 р. за № 100.

Відповідно до пункту 2.5 Ліцензійних умов ліцензіат повинен розмістити за місцем провадження господарської діяльності з медичної практики в доступному для споживача місці вивіску із зазначенням найменування суб’єкта господарювання чи прізвища, ім’я, по батькові фізичної особи — підприємця відповідно до запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Таким чином, відповідно до вимог статті 8 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» суб’єкт гос­подарювання зобов’язаний виконувати вимоги пункту 2.5 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики і розмістити за місцем провадження господарської діяльності з медичної практики вивіску зі своїм найменуванням відповідно до запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Щодо планових та позапланових перевірок

Відповідно до статті 20 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов здійснює орган ліцензування в межах своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» залежно від ступеня ризику органом державного нагляду (контролю) визначаються переліки питань для здійснення планових заходів, які затверджуються його наказом.

У межах переліку питань кожен орган державного нагляду (контролю) залежно від цілей заходу має визначити ті питання, щодо яких буде здійснюватися державний нагляд (контроль).

Уніфіковані форми актів, в яких передбачається перелік питань залежно від ступеня ризику, затверджуються органом державного нагляду (контролю).

Наказом МОЗ України від 23.11.2010 р. № 1033 «Про затвердження уніфікованих форм актів, які складаються за результатами планових перевірок додержання суб’єктом господарювання Ліцензійних умов провадження певних видів господарської діяльності в галузі охорони здоров’я, що ліцензуються», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 9 лютого 2011 р. за № 18908, визначено перелік питань, що підлягають перевірці під час планових заходів.

Статтею 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначено, що під час проведення позапланового заходу з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу.

Враховуючи вищевикладене, під час планових перевірок додержання суб’єктами господарювання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики перевіряються питання, вичерпний перелік яких встановлений наказом МОЗ України від 23.11.2010 р. № 1033.

Під час позапланових перевірок з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу.

Щодо дій посадових осіб МОЗ України під час здійснення перевірок повідомляємо, що, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Водночас зауважимо, що роз’яснення МОЗ України не є нормативно-правовими актами, вони мають роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Також повідомляємо, що вищезазначена інформація може використовуватись в інших джерелах виключно з посиланням на її розміщення на офіційному веб-сайті МОЗ України.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua