Де не варто відкривати купальний сезон

25 червня 2013 о 16:29
689

За даними Державної санітарно-епідеміо­ло­гічної служби (далі — Держсанепід­служба) України, станом на 14 червня 2013 р. працювало лише 463 (62,1%) пляжів на морському та 32 — на річковому узбережжі. Всього в поточному оздоровчому сезоні має діяти 746 пляжів та рекреаційних зон у Автономній Республіці Крим, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, місті Севастополі, які мають вихід на морське узбережжя, з них 681 (91,3%) морський і 65 річкових, у тому числі у місті Києві на Дніпрі.

Через невідповідність якості води та санітарно-технічного стану територій закрито ряд пляжів у Одеській області та місті Києві; решта ще не відкривалися у зв’язку з непідготовленістю до сезону та відсутністю дозвільних документів.

Лише за минулий тиждень досліджено 724 проби води, відібраної з пляжних зон, при цьому понад 17 (2,3%) досліджених проб води не відповідають гігієнічним нормам, що характеризують її мікробне забруднення. Найбільша кількість (10,6%) невідповідних проб приходиться на річкову воду.

В Автономній Республіці Крим усього нараховується 467 пляжів. На сьогодні працює 323 пляжі, решта не відкрито через відсутність дозвільних документів. За минулий тиждень лабораторіями Держсанепідслужби досліджено 231 пробу морської води (з початку сезону — 1177). Відхилень від стандарту не виявлено.

У Донецькій області працює 14 пляжів із 28, з них 6 — морських. Решта 14 пляжів ще не відкриті, з них 8 морських у місті Маріуполі, Новоазовському та Першотравневому районах через непідготовленість до сезону. За минулий тиждень досліджено 31 пробу води, з них 18 — морської (з початку сезону — 86). Відхилень від стандарту за звітний період не виявлено. Проте з початку сезону у Маріуполі на пляжі готелю «Турист» Приморського району було заборонено купання через невідповідність проб води вимогам санітарного законодавства за мікробіологічними показниками.

У Запорізькій області із 65 пляжів і рекреаційних зон (47 морських і 18 річкових) працює 10 пляжів і рекреаційних зон, з них 7 морських. Решта пляжів не відкривалася через непідготовленість до оздоровчого сезону. Досліджено 208 проб води, з них 180 морської (з початку сезону — 307). Відхилень від стандарту за минулий тиждень не виявлено.

У Миколаївській області усього під наглядом Держсанепідслужби знаходиться 7 пляжів і рекреаційних зон (3 морських і 4 річкових). На сьогодні працює 6 пляжів, з них 3 морських — Коблево-Рибаківська зона (Коблево-лиман, Коблево-море, Рибаківка, Лугове), у місті Очаків на Дніпро-Бузькому лимані (міський і дитячий) та 3 річкових. Не відкрито міський пляж у місті Первомайську (через незадовільний санітарно-технічний стан облаштування території пляжів). Досліджено 33 проби води. Відхилення від стандарту виявлено у 9 пробах за мікробіологічними показниками (пляж «Стрілка» міста Миколаєва та міський пляж у місті Первомайську). Держсанепідслужбою купання на зазначених пляжах заборонено.

В Одеській області із 20 діючих пляжів на сьогодні працює 19 морських пляжів міста Одеси та приморських районів. Закрито 1 річковий пляж у місті Кілії (через незадовільний санітарно-технічний стан облаштування території пляжу). Морський пляж «Чорноморка» у місті Одесі закрито через руйнування внаслідок негоди. Досліджено 68 проб морської води (з початку сезону — 187), відхилень від стандарту не встановлено.

У Херсонській області під наглядом Держсанепідслужби знаходиться 142 пляжі (125 морських і 17 річкових). Працює 78 пляжів, з них — 67 морських та 11 річкових, решта не мають дозвільних документів на відкриття. Досліджено 119 проб води, з них 58 —морської (з початку сезону — 414). Відхилень від стандарту за звітний період не встановлено.

У місті Севастополі працюють усі 6 пляжів. За минулий тиждень досліджено 8 проб морської води (з початку сезону — 53). Відхилень від стандарту не виявлено.

У місті Києві з 11 пляжів та зон відпочинку, розташованих здебільшого на Дніпрі, мають санітарні паспорти 5 пляжів — «Дитячий», «Золотий», «Венеція» у Гідропарку, «Райдуга» на озері у Дніпровському районі, «Чорторий» у парку Дружби народів Деснянського району. Решта 6 пляжів не мають офіційних дозволів на відкриття. Через невідповідність якості води санітарним нормам постановами Головного державного санітарного лікаря м. Києва про тимчасову заборону купання закрито 4 столичні пляжі — це «Золотий», «Райдуга», «Венеція», «Чорторий». За минулий тиждень лабораторіями Держсанепідслужби досліджено 26 проб річкової води (з початку сезону — 165, з них 18 відхилень). Відхилення від стандарту виявлено у 8 пробах річкової води за мікробіологічними показниками (пляжі «Золотий», «Венеція», «Молодіжний», «Передмістна слобідка», «Райдужний» і «Тельбін» у Дніпровському районі, «Чорторий» у Деснянському районі та пляжі «Вербний» на озері Вербне в Оболонському районі). Купання на цих пляжах Держсанепідслужбою заборонено.

Щорічні дослідження якості води водойм свідчать про їх забруднення неочищеними та недостатньо очищеними стоками з перевантажених каналізаційних очисних споруд, які в більшості знаходяться у незадовільному технічному стані, а також про порушення процесів самоочищення водойм внаслідок штучно утворених водосховищ, порушень режиму їх експлуатації. Тому в цьому напрямку необхідно значно посилити координацію органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Загалом ведуться активні підготовчі роботи на всіх пляжах міст і районів, включаючи ревізію водопровідних мереж, ремонт і фарбування тіньових навісів, роздягалень, мийок для ніг, душових, питних фонтанчиків і т.д. Відпрацьовуються питання дослідження дна прибережної зони, оснащення пляжів.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.dsesu.gov.ua