Оплата праці медичних працівників: жарт чи знущання?

8 жовтня 2010 о 12:50
2433

Світлана БунінаПід час засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі — Комітет), яке відбулося 06.10.2010 р., обговорювалося, зокрема, питання оплати праці медичних працівників.

Доповідаючи про стан справ у цій сфері, Світлана Буніна, заступник міністра охорони здоров’я України, зазначила, що на превеликий жаль, медичні працівники в Україні отримують найнижчу заробітну плату порівняно з іншими галузями. Її розмір, за підрахунками Міністерства, становить в середньому 1200 грн., в той час як середня заробітна плата по промисловості сягає 2280 грн. Навіть освітяни отримують середню заробітну плату на 39% більшу, ніж медичні працівники.

Такої катастрофічної ситуації немає в жодній із країн близького зарубіжжя. Лікар в Україні отримує в середньому 235 дол. США, в Білорусі — 471, в Росії — 921, в Естонії — 1797, в Польщі — 1413, в Чехії — 2447.

Світлана Буніна звернулася до членів Комітету з проханням підтримати медичних працівників у цьому питанні та спрямувати спільні зусилля на те, щоб заробітну плату їм було підвищено. Вона повідомила, що МОЗ України підготувало та передало у Міністерство фінансів України пропозиції щодо підвищення на 50% заробітної плати лікарям, які працюють у сільській місцевості, а також у фтизіатричній службі та тим, які працюють із хворими на СНІД. Але, на жаль, жодна з цих пропозицій не була погоджена.

Народні депутати підтримали позицію Міністерства охорони здоров’я, яка, до речі, збігається з позицію галузевих профспілок та об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості, щодо необхідності підвищення заробітної плати медичним працівникам, та попросили заступника міністра надати на розгляд Комітету усі пропозиції, напрацьовані в цьому напрямку.

Можливо, спільні зусилля законодавчої та виконавчої гілок влади допоможуть вирішити це наболіле для кожного медика питання.

Олександр Устінов,
фото автора