Обов’язкове страхування лікарів на випадок лікарської помилки може бути запроваджено вже наступного року

8 жовтня 2010 о 11:39
766

Михайло БродськийГолова Держкомпідприємництва Михайло Бродський ініціював обговорення внесення до ліцензійних умов страхування відповідальності лікарів. Така норма дозволить захистити як медика, так і пацієнта, вважають представники медичної спільноти та страхових компаній, які взяли участь у робочій нараді в Держкомпідприємництві.

«Ми перезатвердимо нові ліцензійні умови. І пацієнт, і лікар повинні знати, що у разі нещасного випадку, з одного боку, пацієнту будуть відшкодовані збитки, з іншого — у лікаря не будуть забирати квартиру для відшкодування. Ми повинні нарешті усвідомити, що пацієнт повинен бути застрахований від лікарської помилки», — наголосив Михайло Бродський.

У разі погодження ініціатив Держкомпідприємництва, обов’язкове страхування відповідальності лікарів може бути запроваджене у приватних клініках вже з другої половини 2011 р. Для державних та комунальних лікувально-профілактичних закладів відповідні ліцензійні вимоги можуть бути втілені у життя з початку 2012 р.

Михайло Бродський запропонував учасникам ринку з надання медичних послуг сформувати галузеву раду, яка б дозволила бізнесу забезпечити якісне медичне обслуговування та нести соціальну відповідальність.

Робоча група, яка формуватиме громадську раду, вже розпочала роботу. Серед питань, які належить вирішити галузевій раді, формування нових ліцензійних вимог, які б задовольняли і бізнес, і державу, прискорення прийняття стандартів та протоколів лікування, визначення вартості страхових внесків тощо.

Для запровадження нових ініціатив буде визначено перехідний термін, який дозволить профільному міністерству та галузевій раді підготувати ринок медичних послуг до нововведень.

За матеріалами www.dkrp.gov.ua
фото Олександра Устінова