Стан здоров’я підлітків: як його покращити?

6 жовтня 2010 о 12:07
1609

Стан здоров’я підлітків: як його покращити?Останнім часом у засобах масової інформації почастішали повідомлення про резонансні випадки смерті підлітків на уроках фізкультури, дані про погіршення стану здоров’я школярів, особливо старших класів, поширення серед них шкідливих звичок, що набуває політичного забарвлення і не може не викликати занепокоєності у громадян України. Саме тому Міністерство охорони здоров’я України затвердило Орієнтаційну програму «Здоров’я підлітків».

Програма розрахована на медичних працівників і розроблена Департаментом здоров’я та розвитку дитини та підлітка Всесвітньої організації охорони здоров’я у співробітництві зі штаб-квартирами ЮНІСЕФ та Регіональним бюро Центральної та Східної Європи, Співдружністю Незалежних Держав і країнами Балтії. Програма допрацьована й адаптована в Україні з метою її використання для підготовки спеціалістів, які надають медико-соціальні послуги підліткам, та активного залучення самих підлітків.

Заходи з метою аналізу ситуації та оцінки потреб, проведені у різних частинах світу, свідчать про те, що медичні працівники повинні удосконалювати свої професійні якості та навички спілкування, які дозволять їм ефективно працювати з підлітками та чуйно реагувати на їхні проблеми.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я підлітки — це молоді люди віком від 10 до 19 років, які часто вважаються здоровою групою. Однак багато підлітків передчасно помирають внаслідок нещасних випадків, самогубства, насилля, ускладнень, пов’язаних із вагітністю, або через інші хвороби, яким можна запобігти або вилікувати їх. Багато підлітків страждають через хронічно незадовільний стан здоров’я та інвалідність. Крім того, у підлітковому віці закладаються причини багатьох серйозних хвороб, що потім розвиваються у зрілому віці. Так, тютюнопаління, інфекції, що передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ, погане харчування та недостатнє фізичне навантаження призводять до захворювань і передчасної смерті у дорослому віці.

Ця Орієнтаційна програма дає медичним працівникам та іншим спеціалістам необхідну інформацію про особливі якості підлітків і належні підходи до задоволення їх потреб і вирішення проблем зі здоров’ям. Вона допоможе їм підвищити професійну майстерність і ставитися до підлітків із більшою увагою та розумінням.

Посібник складається з модулів:

  • Значення підліткового періоду та його важливість для системи охорони здоров’я
  • Статеве та репродуктивне здоров’я підлітків
  • Медико-соціальні служби, дружні до підлітків
  • Профілактика вагітності у підлітків
  • Молоді люди та вживання психоактивних речовин
  • Молоді люди та ВІЛ

Посібник рекомендовано лікарям-терапевтам підлітковим, лікарям загальної практики і сімейної медицини та іншим спеціалістам для впровадження в роботі лікувально-профілактичних закладів, а саме «Клінік, дружніх до молоді».

Крім того, Орієнтаційна програма «Здоров’я підлітків» рекомендована для впровадження в навчальний процес у медичних навчальних закладах та закладах післядипломної освіти.

За матеріалами www.moz.gov.ua , www.who.int
© Baguas /Dreamstime.com / Dreamstock.ru