Шляхи фінансування медицини Рівненщини

1 лютого 2013 о 10:00
387

Завдяки реалізації на Рівненщині Національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства» з Державного бюджету профінансовано придбання медичного устаткування для Рівненського перинатального центру на суму понад 13 млн грн. Завдяки обладнанню медики зможуть своєчасно розпізнати загрозу для життя дитини, уникнути післяпологових ускладнень у породіль, а також значно знизити материнську та малюкову смертність.

Опанувати високотехнологічну апаратуру, яку використовують у кращих клініках світу, рівненським лікарям допомагають столичні фахівці. Нині медики перинатального центру опановують роботу, зокрема з фетальними моніторами, встановленими в пологово-операційному відділенні. Ці апарати дозволяють контролювати стан дитини ще до її народження. Так, можна одночасно вимірювати частоту і ритмічність серцебиття плода, а також стежити за активністю пологової діяльності вагітних. Також у пологовоопераційному відділенні вмонтоване і сучасне лапароскопічне обладнання. Це дозволить використовувати малоінвазивні технології — проводити хірургічне втручання зі значно меншим розтином.

Цьогоріч продовжено фінансування з Державного бюджету і медичного забезпечення роботи системи швидкої медичної допомоги Рівненщини. У 2013 р. цільова субвенція на закупівлю медичних препаратів становила 8 млн 200 тис. грн. Ліки, придбані за ці гроші, розподілять між районами пропорційно до кількості жителів. Відповідно найчисельніші, а саме Рівненський, Сарненський, Дубенський та Рокитнівський, а також місто Рівне, одержать найбільше медикаментів. Як зазначила заступниця голови Обл­держадміністрації Світлана Сад, минулоріч для автомобілів швидкої допомоги придбали майже сотню найменувань необхідних препаратів. Нині ж медики розраховують на більшу кількість ліків, адже порівняно з минулорічною, сума субвенції зросла майже на 300 тис. грн.

А з обласного бюджету цьогоріч передбачено витратити майже 18 млн грн. на пільгове медичне обслуговування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це на 8% більше, ніж у 2012 р. За ці гроші чорнобильці зможуть безкоштовно отримувати медикаменти за рецептами лікарів, а також користуватися послугами стоматологів. Нині на Рівненщині проживають понад 380 тис. постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Фінансування видатків, пов’язаних із відшкодуванням коштів на пільгове медичне забезпечення мешканців області цієї категорії, здійснюється через надання субвенції з обласної скарбниці місцевим.

Без уваги не лишилися і хворі, які потребують паліативної допомоги. Відділення паліативної допомоги Дубенського медичного коледжу у січні 2013 р. отримало від французьких благодійників багатофункціональні ліжка, столи, туалетні стільці, тумбочки та візки. Гуманітарну допомогу передали представники Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО в Україні. А вже 13 лютого 2013 р. у хоспісі чекають на французьких партнерів та інших закордонних меценатів, аби обговорити подальшу спів­працю. Зокрема, щодо передачі предметів догляду за хворими.

Нині у Дубенському відділенні паліативної допомоги перебувають 27 пацієнтів, які отримують цілодобовий кваліфікований догляд, медичну та соціальну допомогу.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.rv.gov.ua