Змінюється порядок медичного огляду водіїв

31 січня 2013 о 14:32
6542

На громадське обговорення винесено проект спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Порядку навчання медичних працівників методам проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв транспортних засобі». Наказом пропо­нується затвердити порядок проведення медичних оглядів водіїв та спрощену програму навчання медиків щодо проведення таких оглядів.

Так, медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводиться з метою визначення здатності кандидатів у водії та водіїв до безпечного керування транспортними засобами та включає: попередні, періодичні, щозмінні передрейсові та післярейсові огляди, а також позачергові огляди, викликані необхідністю. Щозмінному передрейсовому і післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності та господарювання, що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів. Щозмінні передрейсовий та післярейсовий медичні огляди водіїв транспортних засобів включають:

  • збір анамнезу;
  • визначення частоти пульсу;
  • вимірювання артеріального тиску;
  • проведення проби на алкоголь у повітрі, що видихається, одним із методів, визначених Міністерством охорони здоров’я України.

У разі потреби медичний працівник, який проводить щозмінні передрейсовий та післярейсовий медичні огляди, може запропонувати водію виміряти температуру тіла.

Попередній, періодичний та позачерговий медичні огляди проводяться в закладі охорони здоров’я. До складу медичної комісії входять: лікар-терапевт (голова комісії), лікар-невропатолог, лікар-отоларинголог, лікар-офтальмолог, лікар-хірург. Перелік закладів охорони здоров’я, яким надається право створювати вищезазначені медичні комісії та проводити попередній, періодичний і позачерговий медичні огляди (далі — заклади охорони здоров’я), щорічно затверджується відповідно наказами Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних (міських) державних адміністрацій.

Щозмінний передрейсовий та післярейсовий медичні огляди водіїв транспортних засобів здійснюються лікарями зі спеціальності загальна практика — сімейна медицина та/чи середніми медичними працівниками (далі — медичні працівники) та проводяться за відповідними угодами про медичне обслуговування.

Медичні працівники, що проводять зазначені медичні огляди, 1 раз на 5 років повинні пройти підготовку методам їх проведення в закладах охорони здоров’я державної та комунальної форм власності за затвердженою методикою.

Нагадаємо, що 18 січня 2013 р. Міністерством юстиції України скасовано рішення про державну реєстрацію наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України від 5 червня 2000 р. за № 124/345 «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 18 липня 2000 р. за № 435/4656 (наказ Міністерства юстиції України від 18.01.2013 р. № 126/5).

Прес-служба «Українського медичного часопису»