Медикам швидкої допомоги мають підвищити заробітну плату

31 січня 2013 о 12:32
590

У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України відбулася загальнодержавна відеоконфе­ренція щодо виконання регіонами завдань реформування служби екстреної медичної допомоги (ЕМД). Захід пройшов під головуванням заступника міністра охорони здоров’я Олександра Толстанова за участю директора департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Миколи Хобзея, начальника відділу ЕМД та медицини катастроф МОЗ України Михайла Стрельникова, також директора Українського науково-практичного центру ЕМД і медицини катастроф МОЗ України Володимира Юрченка та керівників головних управлінь охорони здоров’я обласних державних адміністрацій.

У режимі онлайн фахівці обговорили передусім найгостріші питання, зокрема створення у регіонах центрів ЕМД і медицини катастроф, також формування оперативних штабів щодо реалізації Закону України «Про екстрену медичну допомогу», будівництво там приміщень оперативно-диспетчерських пунктів, формування схем базування бригад ЕМД та їхніх маршрутів.

Представники міністерства нагадали колегам на місцях, що основні стратегічні моменти реформування ЕМД мають бути завершені до кінця року. Тож, вкрай важливим є дотримання регіонами чіткого плану реформування служби та обов’язкової регулярної звітності щодо успішності виконання завдань. Наразі МОЗ України в очікуванні подання відповідно затверджених графіків від Кіровоградської, Запорізької, Львівської та Тернопільської областей, які затримали цю процедуру.

Крім того, роботу зі створення центрів ЕМД і медицини катастроф затримують Запоріжжя, Черкащина, Тернопільщина та місто Київ. Із організацією єдиних регіональних диспетчерських ЕМД зволікають Луганська, Львівська, Чернівецька та Тернопільська області. Оперативні штаби щодо реалізації Закону досі не організовано в Полтавській, Харківській областях, містах Севастополі та Києві.

Тож, для пришвидшення вирішення цих питань та ефективнішої роботи щодо реалізації Закону «Про екстрену медичну допомогу» О. Толстанов наполіг, щоб керівники на місцях, які взяли участь у відеоконференції, терміново надіслали до МОЗ України детальні звіти з виконання доручення віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка, а саме щодо завершення АР Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями робіт з утворення та реєстрації центрів ЕМ та медицини катастроф, завершення процедури передачі майна центрам, виділення приміщень для оперативно-диспетчерських служб центрів тощо.

Також О. Толстанов нагадав, що відповідно до норм Закону, за якість надання екстреної допомоги в кожному з регіонів особисто відповідає керівник території — голова обласної державної адміністрації. Саме тому це має спонукати керівників на місцях та профільні управління обласних державних адміністрацій якомога швидше вирішувати такі питання, як якість доріг, забезпечення бригад медикаментами та пальним, розвиток телекомунікації тощо.

У свою чергу, керівники регіональних управлінь охорони здоров’я поінформували про заходи, які вживаються на місцях у процесі реформування служби. За їхніми словами, щодоби у кожному з чотирьох регіонів приймається від 1,5 до 2,5 тис. викликів. При цьому час прибуття бригади ЕМД до пацієнта вдається пришвидшити до 8–10 хв у місті та до близько 20 хв поза містом. Крім того, регіональні фахівці продовжують працювати над пошуком площ та ресурсів для створенням потужних диспетчерських пунктів, налагодженням системи єдиного оперативного зв’язку та осучасненням парку карет швидкої допомоги, в тому числі за рахунок обладнання авто GPS-навігаторами.

Як відомо, МОЗ України вирішило звернутися до Міністерства фінансів щодо забезпечення у повному обсязі коштами закладів охорони здоров’я, що входять до системи ЕМД, для створення необхідних запасів пально-мастильних матеріалів, лікарських засобів, зокрема наркотичних, та вишукати фінансові можливості щодо підвищення на 20% заробітної платні працівникам цих закладів.

МОЗ України веде постійний моніторинг реалізації керівниками регіонів завдань реформи ЕМД і відстежує проблемні питання на цьому шляху, а також вживає відповідних адміністративних заходів. Міністерством створено регіональні гарячі лінії для здійснення в телефонному режимі контролю та інформування громадян України та інших осіб про функціонування і розвиток системи ЕМД. Також міністерство регулярно проводить онлайн-заходи та засідання оперативних штабів заради якнайшвидшого вирішення нагальних питань реформування служби.

Нагадаємо, що Закон «Про екстрену медичну допомогу»  Верховна Рада України прийняла 5 листопада 2012 р. Документ набрав чинності з 1 січня 2013 р. Він визначає організаційно-правові засади забезпечення громадян України та інших осіб ЕМД. Від впровадження закону та реформування служби очікують таких результатів: підвищення оперативності при управлінні службою ЕМД як у звичайному режимі, так і в умовах надзвичайних ситуацій; підвищення ефективності використання фінансових і матеріальних ресурсів; забезпечення своєчасності прибуття бригади ЕМД до 90% (у містах — 10 хв, у сільській місцевості — 20 хв); зниження смертності на догоспітальному етапі.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua