Про недопущення нових випадків інфікування ВІЛ серед населення

28 січня 2013 о 16:59
937

25 січня 2013 р. розглянуто проект Концепції Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки на черговому засіданні міжвідомчої робочої групи з питань розробки зазначеного документа, утвореної наказом Міністерства охорони здоров’я України від 05.09.2012 р. № 698. До складу групи увійшли представники заінтересованих міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, неурядових та міжнародних організацій, які працюють у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Державною службою України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням (далі — Держслужба соцзахворювань) забезпечено організацію розробки проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки» (далі — проект Концепції) на виконання доручення Президента України від 28.12.2012 р. «Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів». За час роботи міжвідомчої робочої групи проведено 8 засідань із розробки проекту документа.

Проектом розпорядження затверджуються базові положення проекту Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки (далі — Програма).

Метою Програми є зниження рівня захворюваності та смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом забезпечення державою сталості системи надання якісних і доступних послуг із профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у контексті реформи системи охорони здоров’я та соціальної сфери.

Очікувані результати виконання Програми:

  • наблизити до нуля кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед загального населення та зменшити на 50% кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ;
  • наблизити до нуля кількість випадків передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;
  • забезпечити доступ до профілактичних програм для усіх груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ;
  • охопити 100% школярів та студентської молоді програмами профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та формування здорового способу життя у навчальних закладах усіх форм власності;
  • охопити медико-соціальними послугами з догляду та підтримки 100% ВІЛ-інфікованих осіб, які перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я;
  • забезпечити доступ до безперервного лікування антиретровірусною терапією для 100% хворих на ВІЛ-інфекцію, які цього потребують;
  • знизити на 50% смертність від туберкульозу серед хворих із коінфекцією ВІЛ/туберкульоз;
  • охопити безперервними програмами замісної підтримувальної терапії щонайменше 35% споживачів опіоїдних ін’єкційних наркотиків, які цього потребують, із залученням їх до реабілітаційних програм;
  • сформувати толерантне ставлення до людей, які живуть із ВІЛ-інфекцією, та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ і знизити на 50% рівень стигми та дискримінації до цих людей.

На сьогодні проект Концепції перебуває на стадії громадського обговорення і розміщено на сайті Міністерства охорони здоров’я України (www.moz.gov.ua) за посиланням на сайт Держслужби соцзахворювань (www.dssz.gov.ua).

7 лютого 2013 р. за результатами опрацювання центральними та місцевими органами виконавчої влади і громадського обговорення планується засідання з подальшого опрацювання проекту Концепції.

На виконання рішення спільного засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України, президії Національної академії медичних наук України, Держслужби соцзахворювань від 19 листопада 2012 р. проект Концепції заплановано подати в установленому порядку Кабінетові Міністрів України до 1 березня 2013 р.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.dssz.gov.ua