Про реорганізацію екстреної медичної допомоги та підвищення престижності роботи її працівників

25 січня 2013 о 11:33
844

На виконання Закону України «Про екстрену медичну допомогу» у столиці планують створити Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, реорганізувавши та об’єднавши Київську міську станцію швидкої медичної допомоги, Київський міський центр екстреної медичної допомоги служби медицини катастроф. Нова установа буде у підпорядкуванні Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Одним зі структурних підрозділів Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва стане єдина оперативно-диспетчерська служба, відкрита у столиці у 2012 р.

На сьогодні медична допомога мешканцям та гостям Києва, у тому числі екстрена та невідкладна медична допомога, надаються всіма закладами охорони здоров’я цілодобово, незалежно від місця реєстрації та проживання.

Екстрену медичну допомогу надають 145 бригад та швидку — 102, невідкладну медичну допомогу дорослому населенню надає 41 бригада та 19 бригад для дитячого населення при амбулаторно-­поліклінічних закладах. Цілодобово працюють 10 травматологічних пунктів для дорослого та 2 — для дитячого населення. У цілодобовому режимі функціонують кабінети невідкладної медичної допомоги отоларинголога, офтальмолога, стоматолога.

У закладах охорони здоров’я забезпечено безвідмовний прийом громадян та надання екстреної медичної допомоги. Передбачений резерв вільних ліжок, проведення консультацій, консиліумів, запас життєво необхідних лікарських засобів.

За довідками про контакти і місцезнаходження пунктів та лікарів-спеціалістів можна звертатися за телефонами: 103, 15-03, 109. Крім того, цілодобово працює консультативно-інформаційна служба «Здоров’я» — порада лікаря за телефоном 15-83. При Департаменті охорони здоров’я цілодобово працює оперативний черговий (тел.: (044) 278-46-40). У разі виникнення конфліктних та надзвичайних ситуацій з медичних питань необхідно звертатися за телефоном гарячої лінії: (044) 278-41-91.

Цього року у столиці мають бути завершені всі процеси, пов’язані з реформою екстреної медичної допомоги. З цією метою голова КМДА Олександр Попов доручив Департаменту охорони здоров’я КМДА протягом тижня підготувати план дій щодо розвитку екстреної медичної допомоги на 2013 р. із визначенням необхідних обсягів фінансування цієї галузі. Про це він повідомив 21 січня 2013 р. на розширеній апаратній нараді КМДА.

Також О. Попов наголосив на необхідності ґрунтовної роботи задля підвищення престижності професії лікаря, і, передусім, це стосується підвищення рівня оплати праці. З метою подолання кадрового дефіциту в медицині столиці, за словами голови КМДА, Київ зобов’язаний показати кращий результат в Україні щодо оплати праці медиків і таким чином зламати негативну тенденцію.

Ще однією із причин нестачі та плинності кадрів, зокрема серед працівників швидкої допомоги, було названо ризикованість професії. Як повідомив під час зазначеної наради КМДА головний лікар Київської міської станції швидкої допомоги Анатолій Вершигора, на лікарів швидкої систематично здійснюються напади.

Так, за його словами, протягом 2012 р. було скоєно 7 таких нападів. Це вдвічі менше, ніж у 2010 р., проте, за словами А. Вершигори, цю статистику не можна вважати об’єктивною, оскільки не завжди медперсонал швидкої заявляє про інцидент.

Найбільша кількість нападів здійснюється у вечірній (із 18:00 до 24:00) та нічний час (із 24:00 до 06:00). Здебільшого нападником є пацієнт із підозрою на інтоксикацію, зумовленою вживанням алкогольних напоїв, родичі пацієнта або ж незнайомі люди у стані алкогольного сп’яніння.

Оскільки ця тенденція характерна для всього світу, аби убезпечити роботу працівників швидкої допомоги — підстанції та приймальні відділення лікарень необхідно оснастити кнопками екстреного виклику та встановити відеореєстратори.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.kievcity.gov.ua