Міжнародна допомога у покращанні репродуктивного здоров’я українців

28 грудня 2012 о 16:06
597

Як повідомляло наше видання, нині в Україні реалізується Програма Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development — USAID) «Здоров’я жінок України» (далі — Програма USAID). Програма USAID має на меті захист репродуктивного здоров’я українських жінок та подружжів за рахунок більш широкого використання належних і ефективних сучасних методів контрацепції як альтернативи небажаній вагітності та абортам.

Механізм реалізації програми USAID сприятиме загальній меті покращання доступу до медичного обслуговування. Очікується, що сталий результат допомоги буде забезпечений шляхом спів­праці з українськими громадськими організаціями, у тому числі — за рахунок розбудови їх потенціалу до надання послуг у сфері репродуктивного здоров’я вразливим соціальним групам і тим, які нині не мають належного доступу до цих послуг.

У реалізації програми USAID братимуть участь 16 областей України, поступово приєднуючись протягом 2012–2014 рр. Так, у червні 2012 р. підписано Угоду про партнерство між Житомирською обласною державною адміністрацією та Програмою USAID , у кінці грудня 2012 р. — із Закарпатською обласною державною адміністрацією.

Спільно з місцевими партнерами з державного і недержавного секторів програма USAID організовуватиме просвітницькі кампанії для населення і працюватиме над тим, щоб послуги з планування сім’ї і репродуктивного здоров’я ставали більш доступними. Зокрема, планується, що в результаті реалізації Програми рівень абортів знизиться на користь збільшення використання сучасних, безпечних і ефективних методів контрацепції.

Відповідаючи на деякі побоювання, що планування сім’ї може загострити демографічну кризу в Україні, старший спеціаліст із менеджменту програм відділу програм з охорони здоров’я та соціальних перетворень USAID Тетяна Растригіна зазначила, що знижуючи рівень абортів і материнської смертності, планування сім’ї допомагає зменшити бюджетні витрати, пов’язані з виконанням абортів і лікуванням їх наслідків, також очевидним є вплив ініціатив із планування сім’ї на зменшення кількості дітей, які залишаються без догляду батьків. Використання послуг і методів планування сім’ї позитивно впливає на загальне і психологічне здоров’я жінок і ніяк не пов’язане з рівнем фертильності. Звертаючись до результатів подібних проектів USAID, що реалізовувались у країнах Східної Європи та Євразії, Т. Растригіна наголосила, що позитивний вплив планування сім’ї на здоров’я жінок та дітей є суттєвим.

Допомога USAID українським жінкам у сфері планування сім’ї та репродуктивного здоров’я відповідає рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо покращання здоров’я матерів та дітей, Цілям розвитку тисячоліття та пріоритетам Уряду України, визначеним у Державній програмі «Репродуктивне здоров’я нації на період до 2015 року».

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.ukraine.usaid.gov, www.carpathia.gov.ua