Український Медичний Часопис
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Меню
  • Головна
  • Новини
  • Публікації
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Фахові заходи
  • Освіта
  • Протоколи та настанови
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Автори
  • Організації
  • Рубрики
    Назад
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Без рубрики
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    Назад
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • English
  • Рус/Укр
Український Медичний Часопис
Знайти...
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Без рубрики
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 1(141) – I/II 2021
  • Всі новини
2012-12-25 :
  • Лікарю-практику

Какая частота приема пищи лучше подходит для лиц с ожирением?

Безшейко В.Г.

  • Издательство «МОРИОН»

Резюме. Меньшая частота со сравнительно большими порциями

Тимоти Хеден (Timothy Heden) и соавторы из Университета Миссури сообщают, что, вопреки распространенному мнению, меньшая частота питания и употребление сравнительно больших порций пищи имеет больше преимуществ, чем дробное питание маленькими порциями в отношении профилактики заболеваний, связанных с ожирением.

Исследовательская группа смогла получить эти данные после обследования 8 женщин с ожирением, которым дали задание на протяжении двух 12-часовых периодов использовать 2 различные диеты. Средний возраст пациентов составил 39 лет, а индекс массы тела — 34,5 кг/м2.

На первом тестировании женщины придерживались 3-разового питания с энергетической ценностью пищи, употребляемой в один прием, на уровне 500 ккал. На 2-м тестировании питание было 6-разовым с энергетической ценностью в 250 ккал. Соотношение белков, жиров и углеводов составило 14, 21 и 65% соответственно. Каждыe 30 мин у женщин брали образцы крови для измерения различных биохимических показателей.

Согласно полученным результатам, уровень триглицеридов у женщин во время первого тестирования был значимо ниже, чем при 6-разовом питании (321±129 и 481±155 мг/дл; р=0,04). Кроме того, исследователи выявили, что при 3-разовом питании уровень инсулина был значимо выше в сравнении с 6-разовым (5549±1007 и 4230±757 пмоль/л; р=0,05), что может способствовать более высокому клиренсу триглицеридов в жировой ткани. Остальные биохимические показатели, такие как уровень холестерина, маркеры оксидативного стресса и антиоксидативной активности, оставались неизменными при разной частоте питания.

Как отмечает Т. Хеден, средства массовой информации и многие практикующие врачи часто рекомендуют принимать пищу в виде дробного питания, однако в результате поиска по литературе не получено достоверной информации, которая бы подтвердила это предположение. В то же время результаты данной работы продемонстрировали, что менее частое питание большими порциями в меньшей степени способствует колебанию уровня жирных кислот на протяжении суток, что со временем может привести к снижению уровня триглицеридов и, таким образом, снизить риск сердечно-сосудистых заболеваний.

Главным лимитирующим фактором исследования является небольшая выборка. С учетом этого для подтверждения результатов требуется проведение научных работ в этой сфере в дальнейшем.

Hand L. (2012) Obese women may benefit from fewer, larger meals. Medscape, December 11 (http://www.medscape.com/viewarticle/776047).

Heden T.D., Liu Y., Sims L.J. et al. (2012) Meal Frequency Differentially Alters Postprandial Triacylglycerol and Insulin Concentrations in Obese Women. Obesity (Silver Spring), Jun. 22 [Epub ahead of print].

Виталий Безшейко

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
диета, дробное питание, ожирение, частота приема пищи
Спеціальності:
Ендокринологія, Профілактична медицина
Перегляди: 894
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua