Віднині куріння у під’їздах, на зупинках, в ресторанах є правопорушенням

19 грудня 2012 о 18:09
2380

Як повідомляло наше видання, 16 грудня 2012 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів».

Нагадаємо, що відповідно до основних вимог Закону:

Забороняється куріння тютюнових виробів, а також електрон­них сигарет і кальянів:

1) у ліфтах і таксофонах;

2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

4) на дитячих майданчиках;

5) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд і закладів фізичної культури і спорту;

6) у під’їздах житлових будинків;

7) у підземних переходах;

8) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;

9) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

10) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

11) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

12) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транс­портних засобів.

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:

1) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

2) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

3) у приміщеннях гуртожитків;

4) в аеропортах та на вокзалах.

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України спільно із сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України надало приведені нижче роз’яснення основних положень змін до Закону.

Так, до чинного переліку місць, де курити заборонено і не може бути створено місць для куріння, додаються:

а) приміщення закладів ресторанного господарства;

б) приміщення об’єктів культурного призначення;

в) приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

г) стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів.

Зроблено уточнення, що куріння заборонено не просто в закладах охорони здоров’я і освіти, а у їх приміщеннях та на території.

Заборона куріння буде поширюватися не лише на спортивні майданчики, а і на приміщення та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту.

Залишається чинною заборона куріння у ліфтах, таксофонах, під’їздах, пасажирському транспорті.

Заборона поширюватиметься не лише на куріння тютюнових виробів, а й також на куріння електронних сигарет і кальянів.

Курити лише у спеціально відведених для цього місцях можна буде у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, які не входять до означеного вище переліку. Тобто не може бути місць для куріння у закладах охорони здоров’я, закладах ресторанного господарства тощо, але вони можуть бути у готелях, гуртожитках, аеропортах тощо.

Уточнено вимоги до спеціально відведених для куріння місць: до чинних вимог обладнання витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розміщення знаку та тексту «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!», додано вимогу про те, що сумарна площа місць для куріння не має перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди чи приміщення.

Уточнено норми щодо фінансових санкцій до суб’єктів господарювання закладів ресторанного господарства. Розмір санкцій залишається незмінним (1000–10 000 грн.), проте з 16 грудня 2012 р. зміст порушення полягатиме у факті розміщення попільничок для куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Штрафи для фізичних осіб за куріння у заборонених місцях залишаються незмінними і їх визначено статтею 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП): 51–170 грн. за перше, 170–340 грн. — друге і наступні порушення протягом 1-го року.

Найактуальніші запитання й відповіді, що стосуються нового Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів».

Чи заборона куріння охоплює всі громадські місця?

Зазвичай, під громадськими місцями в Україні розуміють всі місця масового скупчення людей. Проте закон обмежує куріння переважно у приміщеннях. Куріння за межами приміщень до 16 грудня 2012 р. заборонено лише: а) на дитячих майданчиках; б) на спортивних майданчиках; в) у підземних переходах. З 16 грудня 2012 р. до зазначеного переліку додано: г) території закладів охорони здоров’я; д) території навчальних закладів; е) території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; є) стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів. На усі інші місця за межами приміщень заборона куріння не поширюється, навіть якщо такі місця люди вважають «громадськими». Тобто курити біля під’їзду або на вулиці законодавство дозволяє як до, так і після 16 грудня 2012 р.

Де можна курити відвідувачам ресторанів, кафе, барів?

Вони можуть курити за межами приміщень кафе, барів, ресторанів. Тобто достатньо вийти на один крок з приміщення, або курити на території таких закладів за межами приміщень — на відкритих терасах, за столиками, що стоять не в приміщеннях, тощо.

У ресторані, якій я відвідую, курять. Що мені робити?

Після 16 грудня 2012 р., якщо Ви виявите факт куріння у приміщенні ресторану, Ви маєте право попросити адміністрацію змусити курця припинити курити у приміщенні. Навіть якщо курець припинив курити, а тим більше, якщо ні, Ви маєте право зробити відповідний запис у книгу скарг, а потім написати письмову заяву у Державну інспекцію захисту прав споживачів (власників закладу може покарати лише цей орган). Також Ви маєте право звернутися до міліції, як і в інших випадках, коли щодо Вас здійснюється протизаконний акт насильства (вимушене вдихання токсичних речовин тютюнового диму через свідомі дії іншої особи реально є актом насильства проти Вашої особи). Але в такому випадку треба скаржитися не на заклад, а на фізичну особу — курця, який у випадку куріння у приміщенні ресторану здійснює правопорушення, визначене Статтею 175-1 КУАП. Представник міліції має припинити правопорушення і скласти протокол, згідно з яким начальник відділення міліції визначить суму штрафу (на місці штраф не може бути сплачений).

Що робити тим закладам ресторанного господарства, де відвідувачам пропонують куріння кальяну?

Чинна законодавча заборона куріння поширюється і на куріння кальяну, бо законодавчо визначено, що «куріння тютюнових виробів — це дії, що призводять до згорання тютюнових виробів, у результаті чого утворюється тютюновий дим, який виділяється в повітря та вдихається особою, яка їх курить», а факт фільтрації частки диму через воду не заперечує факту куріння тютюнових виробів. Проте, чинна з 16 грудня 2012 р. редакція закону спеціально підкреслює заборону куріння кальяну. Тому з 16 грудня 2012 р. відвідувачі закладу ресторанного господарства можуть курити кальян лише за межами приміщень закладу.

Якщо у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності мають бути місця для куріння, які охоплюють 10% їх площі, то чи поширюються ця норма на ресторани?

Ні, на дитячі садки, лікарні, ресторани та багато інших підприємств, установ і організацій ця норма не поширюється. Стаття 13 Закону № 2899 (у редакції закону № 4844) має частину другу і третю. Друга частина Статті 13 визначає перелік місць, де заборонено куріння, без можливості створення спеціальних місць для куріння. В цьому переліку є, серед іншого, приміщення закладів ресторанного господарства. Третя частина Статті 13 визначає перелік місць, де куріння заборонено, крім спеціально відведених для цього місць, причому сумарна площа таких місць не має перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди чи приміщення (тобто не 10%, а менше 10%, відповідно 0% площі для таких місць не буде порушенням закону). На заклади ресторанного господарства, а також дитячі садки, лікарні, та всі інші місця, перелічені у частині другій Статті 13, вимоги щодо місць для куріння не поширюються, бо там курити заборонено взагалі.

Які норми щодо куріння діють у готелях, гуртожитках?

В готелях та аналогічних закладах можна відводити спеціальні місця для куріння, проте з виконанням усіх визначених законом вимог, в тому числі нової вимоги про те, що сумарна площа місць для куріння не має перевищувати 10% загальної площі споруди чи приміщення. Тобто куріння може бути дозволено у певних номерах або інших окремих приміщеннях, але загальна їх площа має бути менше 10% загальної площі готелю. При цьому не можна відводити під місця для куріння площі приміщень об’єктів культурного призначення або площі приміщень кафе, барів, ресторанів, які розташовані у готелі.

Які правила діють щодо куріння в органах державної влади та місцевого самоврядування, інших державних установах?

До 16 грудня 2012 р. у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ було дозволено створювати місця для куріння. З 16 грудня 2012 р. куріння у всіх приміщеннях (включаючи туалети, балкони тощо) повністю заборонено, але можна влаштовувати місця для куріння на території таких органів.

Чи можна курити у приміщеннях сигарного клубу?

Якщо сигарний клуб зареєстрований як підприємство, установа або організація будь-якої форми власності, то вони можуть мати місце для куріння у своїх приміщеннях, але воно має займати менше 10% загальної площі. Якщо сигарний клуб юридично є закладом ресторанного господарства, тобто є організаційно-структурною одиницею щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів, то куріння у його приміщеннях повністю заборонено, але на веранді клубу курити можна.

Чи можна курити у приватних клубах, куди вхід дозволено лише за картками?

Якщо цей клуб юридично є приватною квартирою — курити там можна. Якщо ж це «підприємство, установа або організація будь-якої форми власності» — місце для куріння має займати не більше 10%. Якщо воно підпадає під визначення «заклад ресторанного господарства», то діє 100%-на заборона куріння у приміщенні і не має значення, чи пускають туди лише за клубними картками або за якимось іншим критерієм, чи ні.

Прес-служба «Українського медичного часопису»

за матеріалами www.moz.gov.ua