Український Медичний Часопис
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Меню
  • Головна
  • Новини
  • Публікації
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Фахові заходи
  • Протоколи та настанови
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    Назад
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуальні питання
    • Без рубрики
    • Випадок з практики
    • Історія медицини
    • Клінічні дослідження
    • Клінічні настанови, рекомендації, протоколи
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент, маркетинг
    • На стику спеціальностей
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    Назад
    • Акушерство і гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Викладачі
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Дерматологія та косметологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • English
  • Укр/Рус
Український Медичний Часопис
Знайти...
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуальні питання
  • Без рубрики
  • Випадок з практики
  • Історія медицини
  • Клінічні дослідження
  • Клінічні настанови, рекомендації, протоколи
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент, маркетинг
  • На стику спеціальностей
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Фахові заходи
  • Акушерство і гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Викладачі
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Дерматологія та косметологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Номер 3 (149) – V/VI 2022
  • Всі новини
2010-08-18 :
  • Лікарю-практику

Какая доза шоколада снижает давление?

Полякова Д.С.

  • Издательство «МОРИОН»

Резюме. Исследование показало, что терапевтическая доза шоколада слишком высока, хотя более эффективна, чем плацебо

Какая доза шоколада снижает давление?«Доза может быть слишком высокой» — так называется заметка на страницах «BMJ», подписанная исследователями, пока­завшими, что черный шоколад эффективнее по сравнению с плацебо для снижения артериального давления (Hypertension, 2010, 55: 1289–95 doi:10.1161/hypertensionaha.110.151522). Заметка появилась в ответ на комментарий с несколькими вопросами в том же журнале. От­мечено, что результаты исследований противоречивы, причем не только по причине небольшого количества участников, но и нераскрытия производителей шоколада. Предлагают также вопросы для дальнейших исследований: Имеет ли влияние на выраженность гипотензивного эффекта выбор марки шоколада? Какое влияние на этот эффект оказывают доза и кратность употребления? Согласятся ли люди с гипертензией употреблять терапевтические дозы шоколада?

Ссылаясь на результаты своих исследо­ваний и их метаанализ, авторы заключают, что черный шоколад превосходит плацебо в отношении снижения артериального давле­ния при изначальном его уровне выше 140 мм рт. ст. (систолического) или 80 мм рт. ст. (диастолического). «Вместо того чтобы сравнивать марки шоколада, мы сравнивали содержание в нем флаванола и полифенола — веществ, обусловливающих снижение артериального давления», — ответили они на вопрос читателей.

Суточная доза флаванола составляла от 30 мг до 1 г (что эквивалентно 6,3–100 г молочного или черного шоколада); длите­льность употребления составляла 2–18 нед. Таким образом, для установления оптимальных доз или режима употребления у исследователей недостаточно данных.

Ученые также признают, что практическая применимость установленного ими факта остается под вопросом: об этом свидетельствуют результаты другого их исследования, согласно которым ежеднев­ное употребление 50 г шоколада с 70% содержанием тертого какао существенно менее приемлемо для потребителей, чем капсулы плацебо или томатного экстракта (73% по сравнению со 100%).

Между тем, хорошо известно, что шоколад — высококалорийный продукт, содер­жащий много жиров (в основном насыщенных) и углеводов. Даже черный шоколад (70%), состоящий в основном из какао-бобов, имеет калорийность около 500–600 ккал/100 г, а его питательная ценность обусловлена содержанием 25–50 г жира и 35–45 г углеводов на каждые 100 г продукта.

По материалам
www.bmj.com; www.cacaoweb.net; www.chocolatenecessities.com

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Спеціальності:
Кардіологія, ревматологія, Терапія, загальна практика
Перегляди: 553
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Автори| Організації

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua