Лист Президента України щодо імунопрофілактики інфекційних хвороб

13 серпня 2010 о 16:02
454

Президент України

Вих. № 1–1/1662
02 серпня 2010 р.

Прем’єр-міністру України
М.Я. АЗАРОВУ

Шановний Миколо Яновичу!

Лист Президента України щодо імунопрофілактики інфекційних хворобДо мене звернулися представники міжнародної донорської спільноти щодо необхідності поліпшення ситуації із проведенням населенню України імунопрофілактики та забезпеченням закладів охорони здоров’я медичними імунобіологічними препаратами, водночас висловлюючи готовність надати нашій державі допомогу щодо відновлення громадської довіри до вакцинації та підвищення рівня її доступності для населення.

Поділяючи стурбованість авторів звернення, зазначу, що актуальність порушеного питання зумовлена не лише пріоритетністю питання здоров’я людей, а й завданнями щодо забезпечення національної безпеки нашої держави.

Інфекційні хвороби є однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, у структурі причин смертності дорослого та дитячого населення інфекційні хвороби становлять відповідно 25 і 60 відсотків.

В Україні ж зазначена проблема ускладнюється ще й негативними наслідками неналежним чином організованої та проведеної у 2008 році кампанії додаткової імунізації проти кору і краснухи, яка мала широкий негативний суспільний резонанс. Послаблення внаслідок цього довіри до безпеки та ефективності вакцинації призвело до суттєвого зменшення кількості дітей, охоплених нині необхідними профілактичними щепленнями.

Така ситуація створює передумови для збільшення частки незахищених від інфекцій дітей, зростання рівнів захворюваності і смертності дитячого та дорослого населення від цих хвороб, що в подальшому може спричинити появу в Україні недуг, які на сьогодні відсутні або реєструються як поодинокі.

Враховуючи, що вакцинацію визнано одним з найдієвіших та фактично безальтернативних методів боротьби з керованою групою інфекційних захворювань, прошу Вас вжити невідкладних заходів до активізації відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, систематичного здійснення ретельного контролю за якістю імунобіологічних препаратів та дотриманням термінів й обсягів їх поставок, посилення відповідальності управлінської ланки в системі охорони здоров’я на центральному і регіональному рівнях в аспекті діяльності щодо захисту населення від інфекційних хвороб.

Разом з тим вважаю за доцільне посилити контроль за ефективністю реалізації Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009–2015 роки, вжити можливих заходів стосовно забезпечення її фінансуванням у повному обсязі.

Про проведену роботу прошу мене інформувати.

З повагою
В. ЯНУКОВИЧ