Украинский Медицинский Журнал
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Украинский Медицинский Журнал
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 6(1) (140) – XI/XII 2020
  • Всі новини
2012-10-26 :
  • Лікарю-практику

Какая диета повышает риск когнитивных нарушений?

Безшейко В.Г.

  • Издательство «МОРИОН»

Резюме. Диета с высоким содержанием углеводов способствует развитию легких нарушений когнитивной функции

Как свидетельствуют результаты недавно проведенного исследования, диета с высоким содержанием углеводов способствует развитию легких когнитивных нарушений. В то же время высокое содержание белков и жиров в пище обладает протекторным эффектом в отношении этой патологии.

Доктор медицины Розебуд Робертс (Rosebud Roberts) из Клиники Майо (Mayo Clinic), Рочестер, Миннесота, глава исследовательской группы, отмечает, что оптимальный баланс белков, жиров, углеводов в пище может помочь поддержать нормальное функционирование нейронов и когнитивных функций у лиц пожилого возраста.

В этом исследовании приняли участие 937 здоровых добровольцев в возрасте 70–89 лет. Перед началом исследования ученые собрали информацию относительно особенностей диеты обследуемых. Медиана периода наблюдения составила 3,7 года, на его протяжении регистрировали все случаи легкой когнитивной дисфункции (ЛГД) в изучаемой выборке.

За указанный период ЛКД развилась у 200 обследуемых. Риск для ЛКД и деменции у лиц, находящихся в 4-м квартиле по уровню употребления углеводов (>58% общей энергетической ценности пищи), был значимо выше, чем тех, кто находился в 1-м квартиле (<47% общей энергетической ценности пищи). После стандартизации этот показатель составил 1,89 (95% доверительный интервал (ДИ) 1,17–3,06; р=0,004).

Подобная ситуация наблюдалась и в отношении приема сахарозы. Риск для ЛКД у обследуемых с 4-м квартилем по ее употреблению (>27%) в сравнении с 1-м (<19%) составил 1,51 (95% ДИ 0,94–2,41; р=0,05).

Риск ЛКД был значимо снижен у лиц с наибольшим уровнем употребления жиров (>35%) в сравнении с 1-м квартилем (<27%). Тут стандартизированный по основным переменным относительный риск составил 0,56 (95% ДИ 0,34–0,91). Это же касается и лиц, в суточном рационе которых присутствовало большое количество белков. Риск ЛКД у лиц с 4-м квартилем в отношении приема протеинов в сравнении с 1-м составил 0,79 (95% ДИ 0,52–1,20).

Также ученые отметили, что тенденция к снижению риска для ЛКД наблюдалась у лиц, в диете которых присутствовали продукты питания, богатые моно- и полиненасыщенными жирными кислотами.

Таким образом, результаты данной работы могут помочь сформировать диетические рекомендации для лиц, находящихся в группе высокого риска относительно развития деменции. Наряду с ограничением приема углеводов и повышением — жиров и протеинов, учитывая результаты других исследований, по мнению доктора Р. Робертса, эти рекомендации должны включать употребление большого количества фруктов, овощей, а также продуктов, богатых витаминами В, С и Е.

    • Brooks M. (2012) High-carb diet may raise risk for mild cognitive impairment. Medscape, October 19 (www.medscape.com/viewarticle/772935).
    • Roberts R.O., Roberts L.A., Geda Y.E. et al. (2012) Relative intake of macronutrients impacts risk of mild cognitive impairment or dementia. J. Alzheimerss Dis., 32(2): 329–339.

Виталий Безшейко

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
диета с высоким содержанием углеводов, когнитивные нарушения
Спеціальності:
Профілактична медицина
Перегляди: 189
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua